Judecătoria Oradea l-a condamnat pe milionarul Victor Micula la 2 ani de detenţie în dosarul în care este acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornit după ce, în 2019, a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea. Sentința nu este definitivă.

Filmat de prieten

Procesul este cel pornit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în aprilie 2021, în care Micula jr. a fost inculpat pentru 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acest caz, Victor Micula e acuzat că în 2019 a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea în timpul unei curse de maşini pe străzile orașului, filmate şi postate pe Facebook de vloggerul Virgil Halacu, alias GajuKyd, proprietar al unui atelier de tunning. În înregistrare, Halacu spunea că arma este „reală” şi a prezentat imagini cu Micula trăgând, dar menționând că ar fi făcut-o cu „gloanţe oarbe”.

Ulterior, procurorii au arătat că a fost vorba despre o puşcă letală semiautomată, „marca UM Sadu (WUM), de calibrul 7,62x39 mm”. 

Și-a procurat un arsenal

De asemenea, potrivit procurorilor care au efectuat ancheta în caz împreună cu ofițerii DGA Bihor, Micula jr. a luat arma de la un amic de-ai săi, Cristian Matei, şi a continuat să încalce legea şi după respectivul episod, în perioada 30 aprilie - 29 mai 2019. Astfel, în decurs de o singură lună, el a cumpărat 10 arme și sute de cartușe, în valoare de 40.000 euro, prin intermediul unui interpus, Sergiu Gabriel Hava, care avea permis. 

Și aceştia au fost trimişi în judecată, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În faţa instanţei a ajuns, de asemenea, şi unul dintre martorii audiaţi în timpul anchetei, Vasile Iulian Manea, acuzat de mărturie mincinoasă, pentru că a încercat să-l protejeze pe Micula prin declaraţii false. 

Imagini cu „aventura” periculoasă a lui Victor Micula și a prietenilor lui pe străzile din Oradea:

Judecătoria Oradea: Este vinovat!

Prin sentinţa pronunţată luni, Judecătoria Oradea a decis că atât Victor Micula, cât şi cei trei amici ai săi sunt vinovaţi.

În timp ce milionarul a fost condamnat la 2 ani de detenţie, ceilalţi trei inculpaţi au scăpat cu pedepse cu suspendare. Astfel, Sergiu Gabriel Hava a fost condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, Cristian Matei a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, iar Vasile Iulian Manea a fost condamnat la 9 luni de închisoare, toţi având pedepsele suspendate sub supraveghere pentru o perioadă de 2 ani, timp în care sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii: Hava timp de 90 zile, iar Manea şi Matei vreme de 80 zile. 

Arme confiscate

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa a confiscat toate armele şi muniţia găsite la Victor Micula în timpul percheziţiilor şi l-au obligat să achite cheltuieli judiciare cu ancheta şi procesul, în sumă de 65.000 lei. 

Verdictul dat luni de Judecătoria Oradea nu este definitiv şi e de aşteptat ca avocaţii milionarului să îl atace. Nu de alta, dar răspunderea penală pentru faptele sale se prescrie în august 2024. 

Declarațiile făcute de Victor Micula, în iunie 2019, după perchezițiile din locuința sa:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!