Viitorului Bihorului şi al Oradiei este luminos. Însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi miniştrii Transporturilor, Ioan Rus, Economiei, Constantin Niţă, şi Mediului de Afaceri, Florin Jianu, premierul Victor Ponta a etalat în faţa jurnaliştilor orădeni, cu care s-a întâlnit vineri la Prefectură, o ploaie de proiecte în valoare de un sfert de miliard de euro.

„Bihorul este una dintre porţile de intrare dinspre Vest în România", a motivat Ponta grija pentru Bihor, spunând că „am deblocat proiectele blocate în perioada de criză", fapt ce „va asigura continuarea dezvoltării judeţului Bihor".

Aeroport, Autostradă, DN 76...

Pe un ton mai puţin entuziast, dar apăsat, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că recent a fost finalizat Master-Planul General de Transport al României pentru perioada 2014-2020, care prevede şi pentru Bihor „mai multe proiecte mari şi foarte mari".

Rus a afirmat că „azi avem deja constructor" pentru continuarea Autostrăzii Transilvania pe tronsonul între Gilău-Borş, încât urmează „ca de anul viitor să înceapă lucrările", fără a preciza că aceeaşi promisiune a fost făcută şi când UDMR a fost cooptată la guvernare, în primăvară. Ministrul a afirmat, în schimb, că valoarea estimată a proiectului este de 220 milioane euro.

Rus a spus că „tot astăzi" încep lucrările la modernizarea infrastructurii Aeroportului, lucrare de aproximativ 100 milioane lei (derulată în baza unui proiect ce aparţine, însă, Consiliului Judeţean Bihor), astfel că „aeroportul din Oradea va putea să intre în circuitul internaţional".

De asemenea, ministrul a spus că „deja am aprobat" proiectul unui drum expres ce va ocoli Oradea de la intersecţia cu DN 1 Oradea-Cluj până la viitoarea intrare pe Autostradă, şi a amintit că s-a stabilit şi câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea podului Densuşianu.

Despre reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş-Deva, Rus a afirmat, evaziv, că „în acest moment se lucrează la limita la care se poate lucra" şi „am certitudinea că anul viitor vom avea şi această lucrare finalizată", adăugând că potrivit Master-Planului General de Transport al României urmează să se facă şi electrificarea liniei de cale ferată între Oradea şi Cluj.

Cămine culturale, blocuri ANL, sală de sport...

La rându-i, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a afirmat că Planul Naţional de Dezvoltare Locală pe care îl conduce este „cel mai amplu şi cel mai serios", alocând deja peste 53 milioane lei pentru lucrări de apă, canalizare, drumuri şi cămine culturale din Bihor.

Dragnea a spus că a semnat şi plata către Compania de Apă Oradea a sumei de 3,116 milioane lei, cu care Ministerul Dezvoltării era dator pentru plata firmelor angajate de CAO în programul de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Oradea, atacându-l pe primarul Ilie Bolojan, cel care în septembrie, când Dragnea mai fusese aici, arătase că nu e normal ca Guvernul să pornească noi lucrări fără a le finaliza şi plăti pe cele vechi.

„Compania Naţională de Investiţii mai are în Bihor în derulare obiective la cămine culturale", a adăugat Dragnea, afirmând că a alocat fonduri pentru reabilitarea celui din Beiuş, în timp ce documentaţia pentru reabilitarea căminelor culturale din Salonta, Aleşd şi Bulz sunt „în faza finală de încheiere a documentaţiilor".

„Am aprobat şi să se realizeze complexul sportiv multifuncţional aici în Oradea", a mai anunţat Dragnea, afirmând însă că, întrucât nu poate colabora cu primarul Ilie Bolojan, speră că preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, care „este om serios", să studieze posibilitatea să preia de la Primărie un teren şi să-l predea CNI.

„Este singurul caz din ţară în care Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, vrea să facă investiţii şi ne lovim de blocaj", a spus Dragnea, atacându-l pe primar, cu toate că încă de astă-vară, la iniţiativa lui Bolojan, Consiliul Local a adoptat o Hotărâre pentru a pune la dispoziţie un teren pentru eventuala construire a sălii de sport promisă de Dragnea şi în primăvară, înaintea alegerilor europarlamentare.

În încheierea, Dragnea a spus că „pe partea de ANL avem 36 unităţi locative în finalizare la Ştei" şi că alte „397 unităţi locative sunt în diverse stadii de promovare", urmând ca o parte din blocurile promise în Bihor „să fie începute anul acesta, iar o parte anul viitor".

Ponta: „Am făcut dreptate!", chiar şi cu „băsişti"

Deşi el a fost în mod clar „vedeta" evenimentului, premierul Victor Ponta nu a vorbit despre investiţii, răspunzând însă întrebărilor adresate de jurnalişti, toate pe teme politice.

Despre bilanţul aplicării Ordonanţei 55, care a legalizat pentru 45 de zile traseismul aleşilor locali, Ponta a spus că a fost „un act de dreptate", justificând-o prin faptul că numeroşi primari şi consilieri au fost aleşi în 2012 pe lista USL, OUG 55 nefăcând decât să le permită să se înscrie într-unul din partidele care au format Uniunea, în loc să meargă mai departe cu ACL.

„Toţi aleşii locali ai USL au candidat sub sigla Uniunii Social-Liberale, cu doi oameni lângă ei, şi fizic, şi pe afişe, Crin Antonescu şi Victor Ponta. În 2014 s-au trezit cu Vasile Blaga şi Klaus Iohannis", a spus Ponta, susţinând că primarii şi consilierii care au rămas în PNL „şi-au trădat electoratul", iar cei care au plecat la PLR, PSD, UNPR ori PC nu au făcut decât să rămână consecvenţi USL. „Ăsta a fost scopul şi eu cred că am făcut dreptate", a spus el.

Întrebat de BIHOREANUL cum face „dreptate", totuşi, cu „băsişti" în condiţiile în care PSD Bihor s-a „întărit" cu numeroşi lideri PDL, inclusiv preşedintele executiv al PSD Bihor fiind fostul preşedinte ale PDL Bihor Petru Filip, Ponta a fost ajutat să răspundă de către vicepremierul Liviu Dragnea, care i-a suflat cuvintele pe care apoi le-a repetat şi el, şi anume că „PDL nu mai există".