Dispărut de aproape doi ani din țară, pe fondul problemelor penale, şi refugiat în Elveţia, unde s-a însurat recent cu fiica unui constructor orădean, Victor Micula continuă să se dea în stambă pe reţelele de socializare. 

După ce a dat chix cu lecţiile de afaceri predate pe YouTube, s-a mutat pe TikTok, unde face furori cu filmuleţe în care îşi etalează elicopterul, bolizii, ceasul de 100.000 euro ori, pur și simplu, aruncă cu bani, cadorisindu-și urmăritorii cu zeci de mii de euro.

În acest timp, în viaţa reală, tânărul milionar a fost trimis din nou în judecată, pentru a treia oară în ultimul an. De astă dată, pentru o escrocherie: o tentativă de fraudă cu asigurări auto pe care ar fi orchestrat-o din umbră, dar care a fost dejucată de firma de asigurări...

Accident pe serpentine

Rechizitoriul Parchetului Oradea, transmis sub formă de extras BIHOREANULUI, vizează un incident produs în primăvara anului 2018, în preajma Paștelui, și în care a fost implicat Raul Ionuţ Goina (foto), un bihorean din Budureasa, amic de-al lui Victor Micula. 

Pe 30 martie 2018, acesta a sunat la Poliţie pentru a anunţa un accident pe care l-a avut în timp ce conducea una dintre maşinile de teren Mercedes Benz G 500 ale lui Micula jr. pe drumul judeţean DJ 764A, pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale. Goina susținea că, vrând să evite nişte pietre de pe carosabil, a pierdut controlul bolidului, care s-ar fi prăbuşit în prăpastie, în timp ce el a reuşit să se salveze în ultima clipă. 

„Circulam cu aproximativ 50-60 km/h şi am ocolit câţiva bolovani căzuţi din pădure, de circa 30-40 cm. Am intrat pe cealaltă bandă de mers şi am ieşit cu autoturismul în afara părţii carosabile. Am pierdut controlul volanului, cu toate că am frânat, şi m-am oprit în afara carosabilului... Menţionez că în momentul când m-am oprit cu maşina, roţile din faţă au trecut peste sol şi s-a oprit în scutul suspendat, de aceea am şi sărit. Cum am sărit, aceasta s-a rostogolit în prăpastie”, le-a spus tânărul poliţiştilor, după cum arată documentele studiate de BIHOREANUL.

Cert e că maşina a fost distrusă în totalitate, „niciun singur element al acesteia nefiind în stare de funcţionare”, aveau să constate poliţiştii din Beiuş care au făcut cercetările la faţa locului și care au înregistrat evenimentul drept... tamponare.

Nu plătim!

Mercedesul, proprietatea lui Victor Micula, fusese asigurat împotriva distrugerii prin poliţă de asigurare facultativă încheiată cu firma Omniasig Vienna Insurance doar cu o lună mai devreme, pe 28 februarie 2018, iar tânărul milionar a solicitat deschiderea unui dosar de daună totală şi plata sumei asigurate, adică 275.000 euro. 

Doar că, verificând circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, inspectorii de asigurări au ajuns la concluzia că avariile maşinii nu erau defel în concordanţă cu traiectoria şi modul în care fusese descris accidentul. Prin urmare, au refuzat să plătească. 

Un an mai târziu, pe 13 mai 2019, Victor Micula a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti, cerând „obligarea debitorului la plata sumei de 275.000 euro, reprezentând despăgubiri pentru producerea riscului asigurat”, în condiţiile în care, potrivit poliței CASCO, „în noţiunea de risc asigurat era inclus şi evenimentul rutier produs la data de 30 martie 2018, respectiv căderea autovehiculului (în apă, în prăpastie etc.), derapări şi răsturnări”.

Procesul nu a ajuns, însă, să se mai judece, deoarece după câteva luni, pe 22 august 2019, Micula a trimis, subit, instanţei o cerere de renunţare, iar în toamna aceluiași an, pe 2 octombrie, Tribunalul Bucureşti a luat act de dorinţa sa. Obligându-l, totuși, să plătească cheltuielile de judecată ale firmei de asigurări, în sumă de 5.950 lei.

Împăcare, dar degeaba

Problema e că, până să se împace cu Omniasig Vienna Insurance, reprezentanţii firmei denunţaseră tentativa de fraudă, iar Raul Ionuţ Goina şi Victor Micula au ajuns anchetați de procurorii Parchetului Oradea, primul pentru fals în declaraţii şi înşelăciune privind asigurările, iar Micula pentru instigare.

Cercetările s-au finalizat abia în acest an, pe 20 ianuarie, când ambii au fost trimişi în judecată, procesul urmând să înceapă la Judecătoria din Beiuş, oraş în apropierea căruia s-a produs accidentul şi de unde și-au desfăşurat polițiștii cercetările în cazul evenimentului rutier. Potrivit rechizitoriului, procesul vizează declaraţiile false date de Goina, iar în cazul lui Micula fapta de instigare la această infracţiune, nu și tentativa de înșelare a firmei de asigurări, deoarece, ca urmare a împăcării între milionar și asigurător, această acuzaţie a fost clasată. 

„Inculpatul Victor Micula l-a determinat pe inculpatul Goina Raul Ionuţ să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa organelor de Poliţie în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv încasării primei de asigurare”, explică extrasul de rechizitoriu, fără să dezvăluie însă și probele pe care se bazează Parchetul.

Ce crede Micula jr. despre noul său proces nu e ușor de aflat. BIHOREANUL i-a solicitat în scris punctul de vedere printr-un e-mail care i-a fost trimis atât lui, cât şi avocaţilor săi, dar care a rămas fără răspuns. De altfel, a uzat de tăcere şi în timpul anchetei, la fel cum a procedat şi în celelalte două dosare penale în care este inculpat. Cine ştie, poate le va povesti judecătorilor ori, dacă și pe aceștia îi va sfida, admiratorilor, pe TikTok...


LA TRIBUNAL
Poliţiştii lui Victoraş

Victor Micula a mai fost trimis în judecată și de Parchetul Bihor în decembrie 2020, într-un dosar ce vizează fapte grave, precum instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, acces ilegal la un sistem informatic şi uzurpare de calităţi oficiale. 

Concret, Micula jr. e acuzat că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și a participat la o percheziţie cu cagulă și geacă de poliţist, cu complicitatea a patru agenţi ai Poliţiei Oradea, judecaţi şi ei, pentru că l-au lăsat să se joace de-a poliţistul, închizând ochii la abateri rutiere pe care acesta le-ar fi comis. Este vorba despre Ovidiu Iovian Vaida, Camelia Erdei, Alin Claudiu Zanca şi Claudiu Rengle. 

Pe 26 noiembrie 2021, judecătoarea Veronica Ioniţă de la Tribunalul Bihor a înlăturat din probatoriul anchetatorilor declaraţiile date în calitate de martori de Zanca şi Vaida, doi dintre poliţiştii inculpați, dar şi mai multe interceptări telefonice, cerând procurorilor să precizeze dacă în aceste condiţii mai menţin trimiterea în judecată. Nici până azi, judecătoarea nu și-a motivat hotărârea. 


LA JUDECĂTORIA ORADEA
Curse şi împuşcături

Micula jr. mai are un proces şi la Judecătoria Oradea, deschis de procurorii Parchetului local pe 13 aprilie 2021, pentru 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acest caz, Victor Micula e acuzat că în 2019 a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea în timpul unei curse de maşini pe străzile orașului, filmate şi postate pe Facebook de vloggerul Virgil Halacu, alias GajuKyd, proprietar al unui atelier de tunning. În înregistrare, Halacu sublinia că arma este „reală” şi a prezentat imagini cu Micula trăgând, dar subliniind că ar fi făcut-o cu „gloanţe oarbe”.

Potrivit procurorilor, Micula jr. a continuat să încalce legea şi după respectivul episod, în perioada 30 aprilie - 29 mai 2019, deci în decurs de o singură lună, cumpărând 10 arme și sute de cartușe, în valoare de 40.000 euro, printr-un interpus, Sergiu Gabriel Hava, care avea permis. Și acesta a fost trimis în judecată, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În faţa instanţei a ajuns, de asemenea, şi unul dintre martorii audiaţi în timpul anchetei, Vasile Iulian Manea, acuzat de mărturie mincinoasă, pentru că a încercat să-l protejeze pe Micula prin declaraţii false. 

Procesul se află abia în Camera preliminară a Judecătoriei Oradea.  

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!