Tribunalul Bihor a respins, luni, definitiv propunerea de arestare formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pe numele omului de afaceri Victor Micula, în dosarul în care acesta a fost trimis în faţa instanţei pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor. 

Potrivit portalului instanţei, contestaţia formulată de procurori a fost nefondată. "Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, împotriva încheierii penale din data de 27.05.2021, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Oradea în dosar nr. 5440/271/2021/a1.1", se menţionează pe portal, soluţia fiind pronunţată de judecătoarele Ileana Anastasiu şi Georgeta Ciungan. 

Victor Micula a participat prin videoconferinţă, luni, la pronunţarea soluţiei.

După cum BIHOREANUL a relatat, noua solicitare de arestare a fost formulată de procurorul Gabriela Antohi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea într-un dosar trimis în faţa instanţei pe 13 aprilie, în acest an, în care fiul magnatului Viorel Micula a fost inculpat pentru 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În esenţă, Micula jr. este acuzat că, în 2019, a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea şi ar fi cumpărat, deţinut şi folosit, fără autorizaţie, mai multe arme letale de vânătoare, printr-un interpus.

Propunerea de arestare a fost analizată, iniţial, la Judecătoria Oradea, unde judecătorul Marian Racolţa a respins-o, invocând un articol din Codul de procedură penală potrivit căruia "nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru arestarea preventivă a inculpatului".

Cererea de arestare a lui Victor Micula este a doua după ce, în luna ianuarie, procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul Bihor a solicitat acelaşi lucru într-un alt dosar în care milionarul e acuzat că ar fi accesat baza de date a MAI şi ar fi participat ilegal, echipat ca un poliţist, la o percheziţie. Solicitarea respectivă a fost respinsă atât de Tribunalul Bihor, cât şi de Curtea de Apel Oradea.