Siguri de victorie

Încă înainte cu un ceas de închiderea urnelor, în faţa sediului PNL din bulevardul Magheru era plin de militanţi liberali - de la Anca Raţiu, Vera Hegheduş ori Daniel Vulcu până la generalul în rezervă Crăciun Leucea, doctorul Gheorghe Carp şi profesorul Dorel Tifor - cărora li s-au alăturat aliaţi PSD-işti, de la Ovidiu Mureşan, Marius Rotar şi Felix Cosma până la Sonia Drăghici, Ioan Roman şi Ioan Mang.

Cu toţii erau siguri de victoria ce avea să fie anunţată puţin după ora 21 pe baza rezultatelor exit-poll-urilor realizate de CCSB la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, conform cărora orădenii şi-au dat voturile în proporţie masivă, de peste 72%, pentru primarul Ilie Bolojan şi de peste 65% pentru lista USL la Consiliul Local.

Anunţul făcut la Antena 3 a fost primit cu ovaţii şi aplauze, privirile tuturor fiind aţintite spre „vedeta" Bolojan care, însă, le-a pus capăt rapid, pentru a auzi ce s-a întâmplat la Cluj. În momentul în care la televizor s-a spus că liberalul Marius Nicoară era peste Emil Boc cu aproape trei procente, toţi au izbucnit din nou în aplauze, pentru că „PDL-iştii au fost bătuţi la ei acasă, oricât de mulţi bani au băgat în Boc".

Mulţumiri orădenilor

După ce militanţii s-au mai potolit, liderii USL Oradea şi Bihor au făcut declaraţii de presă, primul fiind - fireşte - Ilie Bolojan. La fel de sobru ca în timpul campaniei, primarul votat de orădeni pentru perioada 2012-2016 a declarat, scurt, că le mulţumeşte cetăţenilor care au ieşit la vot mai mult decât oricând, precum şi colegilor care l-au ajutat.

„În calitate de candidat la Primăria municipiului Oradea, aş vrea să mulţumesc tuturor orădenilor care au ieşit la vot. Prezenţa lor, într-un număr mult mai mare decât în 2008, arată pe de o parte că sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă la Primărie, iar pe de alta că în Oradea s-a făcut ceva în ultimii patru ani. Vreau, deci, să le mulţumesc tuturor orădenilor, orădenilor care au votat pentru mine şi pentru USL, şi de asemenea tuturor celor care m-au sprijinit, membrilor celor trei partide", a spus primarul.

Deşi jurnaliştii l-au asaltat cu întrebări, cea mai mare curiozitate fiind viitoarea configurare a majorităţii în Consiliul Local viitor - cu sau fără UDMR? - Bolojan a refuzat să dea şi alte detalii, spunând că o va face după aflarea rezultatelor finale şi oficiale.

„Obligaţia noastră este enormă"

După Bolojan, consilierul local PSD Ovidiu Mureşan, probabil viitor viceprimar al Oradiei în baza protocolului cu PNL, a repetat mulţumirile aduse orădenilor şi colegilor din cele trei partide ale USL, adăugând că este convins de faptul că „majoritatea confortabilă pe care o vom avea în viitorul Consiliu Local va asigura transpunerea în aplicare a proiectelor pe care le avem". La rându-i, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a avut grijă să precizeze că militanţii formaţiunii sale au „tras" şi ei cot la cot cu liberalii şi membrii PC.

Cel care a închis seria declaraţiilor a fost preşedintele PNL Bihor, care a spus că se aşteaptă şi la nivelul judeţului la o victorie cu circa 55% din totalul voturilor. „Obligaţia noastră, de acum, este enormă faţă de cei care şi-au sacrificat pentru noi o zi din viaţă pentru a merge la vot", a spus Cornel Popa, care va afla primele rezultate ale numărătorii paralele făcute de propriii colegi de partid şi de cei din PSD abia în jurul orelor 2-3 dimineaţa.

Fără şampanie, dar cu claxoane

Liderii, membrii şi simpatizanţii USL nu au desfăcut nicio sticlă de şampanie, conştienţi - totuşi - că din rezultatele exit-poll la numărarea efectivă a voturilor"zestrea" va scădea cu circa 7 procente. Explicaţia? La exit-poll, ca şi la sondaje, populaţia maghiară nu-şi recunoaşte intenţia reală de vot.

Cert e că, la puţin timp după declaraţiile date presei, primarul Ilie Bolojan a şi părăsit sediul de campanie al PNL, pentru a face o vizită de curtoazie aliaţilor PSD-işti, la sediul din Piaţa Unirii al organizaţiei municipale.

Ieşit în stradă, la maşină, primarul a avut surpriza ca un şofer de autobuz ce tocmai trecea pe Magheru să încetinească şi să-i strige, plin de entuziasm: „Felicitări, domnu' Bolojan!". De altfel, şi ajuns în dreptul semaforului de lângă Pasajul Vulturul Negru, maşina primarului a fost recunoscută de şoferii din zonă, care - la fel ca taximetriştii aflaţi în staţie (cam 8-10), într-un gest spontan, au pornit claxoanele şi au „blitzuit" cu farurile, Bolojan coborând geamul şi mulţumindu-le pentru gestul de simpatie.