Veste bună pentru localnicii din Sântandrei care, în vara anului 2019, au protestat în stradă împotriva poluării provocate de fermele din grupul Nutrientul în comuna lor: judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis anularea autorizaţiei eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) firmei Ecoprovet, din acelaşi grup, pentru construcţia unui incinerator de animale, hotărârea fiind definitivă.

Asociaţia "Sântandrei Metropolitan Area" (SMA) a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a reuşit să blocheze această investiţie pe raza comunei. "Blocat iniţial în instanţă, incineratorul de animale pe care S.C. Ecoprovet S.R.L. intenţiona să-l deschidă în comună a fost interzis prin soluţie definitivă în data de 22 octombrie 2021, de Curtea de Apel Oradea, în urma recursului făcut de pârâţi", se arată în comunicat.

Protest anti-poluare

De câţiva ani, ONG-ul din Sântandrei a pornit un "război" împotriva poluării provocate de fermele de porci şi pui ale grupului Nutrientul, iar acest proces a început în după ce, în 2019, APM Bihor a eliberat firmei Ecoprovet o autorizaţie de mediu pentru construirea unui incinerator de animale în satul Palota din comună, cu o capacitate de ardere de două tone de material organic pe zi. Incineratorul făcea parte din complexul zootehnic pe care grupul Nutrientul îl deţine în zonă.

Asociaţia SMA a organizat atunci un protest, la care s-au strâns peste 300 de semnături împotriva investiţiei, dar a depus şi un memoriu tehnic la APM, cu probleme identificate în documentaţia Ecoprovet.

Concret, localnicii au contestat distanţa prea mică faţă de zonele rezidenţiale, de doar 750 m, şi faptul că APM Bihor nu a cerut un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei ţinând cont de întreg complexul zootehnic, ci doar unul pentru incinerator. Or, a arătat SMA, fermele şi incineratorul laolaltă poluează semnificativ aerul, solul şi apa din zonă, chiar dacă individual ar putea părea inofensive pentru sănătatea oamenilor.

"Dreptul la sănătate nu este un moft"

În primăvară, Tribunalul Bihor a dat dreptate ONG-ului, anulând autorizaţia de mediu eliberată de APM pentru incinerator. Atât instituţia, cât şi Ecoprovet au contestat sentinţa, dar acum, Curtea de Apel Oradea a respins recursurile ca fiind nefondate şi a menţinut ca definitivă hotărârea Tribunalului.

"Ne bucură foarte mult decizia Curţii de Apel, care oferă speranţă localnicilor, oricum chinuiţi de mirosurile neplăcute de la fermele de animale din zonă. Dreptul la sănătate nu este un moft. Am apărat dreptul la sănătate al comunităţii noastre cu toata energia, dar mai ales cu toate cunoştinţele generate de pregatirea mea profesională. Mii de familii s-au mutat la Sântandrei, tocmai pentru a respira aer curat. Vocea cetăţenilor trebuie să se facă auzită, aşa că vom continua să luptăm pentru un mediu curat şi o comunitate sănătoasă. Mulţumim pentru determinare şi profesionalism, avocatului Cristian Rusu, care a fost alături de noi în tot acest demers. Ne bucurăm că împărtăşim aceleaşi valori în ceea ce priveşte calitatea vieţii, sănătatea şi mediul", a declarat Carmen Lezeu, preşedintele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, de profesie inginer chimist.