La 21 de luni după ce președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a propus pentru prima oară vânzarea vilei foștilor prim-secretari comuniști din Oradea, însă a fost blocat prin opoziția reprezentanților PSD și UDMR, clădirea din Parcul Brătianu va fi scoasă la licitație, în urma unei decizii adoptate marți.

De data asta, PSD-iștii doar s-au abținut, iar consilierii UDMR au fost de acord, așa că administrația județeană speră să obțină aproape un milion de euro pentru imobilul „de protocol” nefolosit de trei ani, dar a cărui pază și întreținere au mai înghițit bani de la buget.

Vila din Parcul Brătianu nr. 8, cu o suprafață construită de circa 600 mp și un teren aferent de 1.300 mp, va fi scoasă la licitație, conform hotărârii adoptate de plenul Consiliului Județean, la un preț de pornire de 4,239 milioane lei, echivalentul a puțin peste 850.000 euro, persoanele interesate urmând să depună o garanție de participare de 5% din această sumă, adică 211.955 lei.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a propus prima oară vânzarea vilei care până în 1989 era folosită ca locuință de serviciu de prim-secretarii Comitetului Județean PCR în august 2021, argumentând că imobilul nu era folosit, ci doar necesita cheltuirea unor sume de bani publici pentru întreținerea și păzirea ei, pe când valorificarea lui ar asigura cofinanțarea proiectului de transformare a fostei Policlinici Mari în sediu al administrației județene, cu fonduri europene.

Așa cum relata BIHOREANUL la acea vreme, propunerea lui Bolojan a fost „trântită” prin voturile contra exprimate de consilierii PSD și cei ai UDMR.

Marți, însă, reprezentanții UDMR au votat alături de cei ai PNL proiectul propus de Bolojan, iar cei ai PSD s-au abținut. „Materialul a venit destul de târziu, nu am reușit să-l parcurgem în detaliu”, a spus liderul grupului de consilieri PSD, Bujor Chirilă, invocând, de asemenea, că trebuie verificat dacă nu cumva vila este clădire monument.

„Clădirea are aer de patrimoniu, dar nu este clasificată ca monument”, i-a răspuns președintele CJ Bihor, înainte să obțină voturile celorlalți consilieri.

De menționat că tot marți, cu voturile reprezentanților PNL și UDMR, CJ Bihor a aprobat și scoaterea la licitație a unei părți dintr-o fermă abandonată din satul Santău Mare, comuna Borș, cu prețul de pornire de 169.136 lei, echivalentul a circa 34.000 euro. Este vorba despre un teren de 3.000 mp și un fost grajd degradat, de aproximativ 400 mp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!