Armata americană a făcut publică joi o înregistrare video cu avioanele rusești Su-27 care au interceptat drona americană deasupra Mării Negre, în condițiile în care oficialii din Rusia susțin că avioanele de luptă nu au atacat aparatul de zbor american.

Înregistrarea este realizată de camera dronei MQ-9 Reaper, îndreptată către partea din spate, către coadă şi elice, și a surprins momente critice ale întâlnirii, în zbor, care a durat 30-40 de minute, conform CNN.

Imaginile arată cum un avion Suhoi-27 se apropie de aeronava americanilor, adică de drona ultramodernă MQ-9 Reaper, și eliberează cantități mari de combustibil, apoi zboară foarte aproape de aceasta, destabilizând transmisiunea video. Ulterior, avionul se apropie din nou de dronă și intră în coliziune cu aceasta, moment în care transmisia video este întreruptă. Avionul rusesc îi lovise elicea. 

Înainte ca drona să se prăbușească, Statele Unite au şters de la distanţă software-ul de la bordul său, pentru ca Rusia să nu culeagă informaţii secrete, notează Spotmedia.ro.

Amintim că drona MQ-9 Reaper care efectua o misiune de recunoaștere deasupra Mării Negre, nu foarte departe de Crimeea, a ajuns în Marea Neagră după acest impact, un reprezentant al Pentagonului spunând că forțele americane au fost nevoite să „doboare drona MQ-9 în ape internaționale”. 

Drona a fost ridicată de pe teritoriul României, a precizat un înalt oficial militar pentru The New York Times. 

Incidentul petrecut deasupra Mării Negre este intens dezbătut zilele acestea. Americanii au spus că acțiunea rușilor a fost „periculoasă” și „neprofesionistă” și l-au convocat la discuții pe ambasadorul Rusiei în SUA.

Rusia a negat în repetate rânduri că a avut loc o coliziune. Moscova a avut o altă versiune a poveştii şi a spus că avioanele sale de luptă nici nu au atins drona americană, care a căzut singură în Marea Neagră, după ce anterior se îndrepta spre spaţiul aerian al Rusiei cu transponderele oprite, mai scrie Spotmedia.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!