O dronă ultraperformantă a Forțelor Aeriene SUA, care efectua o misiune de recunoaștere deasupra Mării Negre, a fost lovită de un avion de luptă al Rusiei, americanii fiind forțați să o coboare în mare. 

Inițial, potrivit Digi24.ro, avioanele rusești Su-27 ar fi turnat combustibil pe dronă, încercând să o destabilizeze, o manevră caracterizată de Pentagon ca fiind una „nesăbuită” și din punct de vedere al mediului.

Citând un înalt oficial militar american, New York Times scrie că drona MQ-9 Reaper decolase din România. Aceeași publicație notează că incidentul s-a petrecut la circa 75 de mile sud-vest de Peninsula Crimeea. 

După ce elicea i-a fost lovită, americanii au fost forțați „să prăbușească drona MQ-9 în ape internaționale”, a precizat Pat Ryder, un reprezentant al Pentagonului, într-o declarație de presă. El a adăugat că astfel de aeronave, cum este și drona menționată, au efectuat misiuni de supraveghere în acea regiune încă de dinaintea războiului.

Rusia a prezentat o cu totul altă versiune a evenimentelor. „Luptătorii ruși nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, a transmis Ministerul apărării din Rusia, care susține că drona americană a intrat într-un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit de suprafața apei ca urmare a manevrei bruște.

Potrivit BBC News, americanii l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, pentru a-i cere explicații și a-și arăta nemulțumirea față de gestul rușilor. După întâlnire, presa de stat din Rusia l-a citat pe Antonov spunând că Moscova vede acest incident ca pe „o provocare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!