Proiectul realizării unei grădini urbane în cartierul Nufărul din Oradea, anunțate la nivel de intenție încă din 2019, a primit cofinanțare europeană, au transmis marți reprezentanții Primăriei Oradea.

Grădina, care va fi întinsă pe 7 hectare în apropierea complexului Lotus, va avea printre altele seră, turn de observație și o pasarelă.

O parte, din bani europeni

Proiectul a fost depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027, printr-un apel de proiecte dedicat mediului urban.

Valoarea totală a investiției a fost estimată la 123,6 milioane de lei cu TVA, din care doar o parte - 43,3 milioane lei cu TVA - va fi asigurată din fonduri europene. 

Potrivit comunicatului trimis de reprezentanții municipalității, proiectul tehnic este finalizat, urmează să fie lansată licitația pentru execuția lucrărilor, care ar începe în 2025 și ar dura doi ani. 

„Amenajarea Grădinii Urbane Nufărul are la bază dorința de a crea pentru locuitorii și vizitatorii municipiului Oradea un spațiu unde să se poată recrea, atât în aer liber, cât și în zone acoperite. Investiția presupune construcția unei sere, a unui turn și a unei pasarele pietonale, amplasate într-un spațiu verde dinamic, unde elementele minerale, alături de conceptul de vegetație, creează un cadru propice pentru promenadă, joc și interacțiune între membrii comunității”, se arată în comunicatul Primăriei Oradea. 

Proiectul urmărește amenajarea și punerea în valoare a amplasamentului cuprins între strada Meiului, strada Lotus, Complexul Lotus și strada Vavilov.

Cu specii autohtone

În aceeași informare, municipalitatea amintește câteva detalii din proiectul Grădinii Urbane Nufărul, de pildă că sera va fi o construcție cu structură metalică, cu două niveluri (P+1), care va include, pe lângă spațiul principal al serei, zone cu diverse funcțiuni (spațiu dedicat personalului Universității, bistro, grupuri sanitare și spații tehnice).

Un element de noutate este utilizarea apei geotermale pentru încălzirea serei, subliniază Primăria Oradea. „De asemenea, o parte a acoperișului serei va fi de tip verde intensiv, capabil să absoarbă o parte din apele pluviale, contribuind la purificarea aerului și la reducerea temperaturii ambiante, ceea ce va scădea consumul de energie al construcției.

Ansamblul format din turn și pasarelă are scopul de a le oferi oaspeților o nouă perspectivă asupra grădinii, precum și un nou mod de a o traversa. „Pasarela pietonală suspendată va traversa grădina urbană, asigurând circulația pietonală suspendată, accesibilă prin trei scări. De asemenea, se poate ajunge pe pasarelă și prin intermediul turnului. Pasarela va fi realizată din structură metalică și va fi formată din trei segmente”, se arată în comunicatul Primăriei. 

În turn se va putea ajunge din grădină și de pe pasarela suspendată. 

Grădina urbană va fi dotată cu alei, zone verzi și diverse elemente de peisagistică, precum mobilier urban (bănci, mese, rasteluri pentru biciclete, hamace, grătare decorative pentru arbori, coșuri de gunoi, cișmele, panouri informative și sistem de orientare).

„În ceea ce privește vegetația, vor fi plantați un număr mare de arbori, toate speciile fiind autohtone, pentru a asigura adaptarea la microclimatul local și o stare fitosanitară bună”, transmit reprezentanții municipalității. 

Investiția include și lucrări de infrastructură, precum drumuri și căi de acces pentru pietoni și vehicule, dar și crearea a 30 de locuri de parcare.

Cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea grădină urbană se doreşte a fi cea mai mare zonă verde din intravilanul oraşului Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!