Proiectul celui mai mare parc din Oradea, Grădina Urbană Nufărul, a fost depus spre finanțare de către angajații municipalității.

Un parc de milioane de euro...

După cum BIHOREANUL a mai scris, investițiile, care vor fi făcute pe o suprafață de 7 hectare, delimitată de Parcul Salca și Lotus Center, sunt estimate la 123,6 milioane de lei, echivalentul a aproape 25 milioane de euro.

Investiția europeană solicitată de Primăria Oradea prin proiect este de 35% din valoarea proiectului, echivalentul a 8,7 milioane euro.

„În perioada următoare va avea loc evaluarea și, apoi, dacă proiectul va fi desemnat câștigător, semnarea contractului de finanțare. Aceste etape ar putea dura circa șase luni. Asta înseamnă că lucrările efective ar putea fi scoase la licitație în iarnă, iar execuția efectivă să demareze undeva în cea de-a doua jumătate a anului 2025, cu termen de finalizare în doi ani”, a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Europeană, Ovidiu Guler.

Potrivit acestuia, deși fondurile solicitate se vor acorda pe bază de competiție între proiecte, municipalitatea orădeană are toate șansele să atragă finanțarea dorită. „Proiectul a fost scris în așa fel încât să câștige un punctaj cât mai mare”, a precizat Guler.

... cu grădină botanică, turn și pasarelă

Cum BIHOREANUL a anunțat, viitoarea grădină urbană se doreşte a fi cea mai mare zonă verde din intravilanul oraşului Oradea.

Proiectul vizează amenajarea unei grădini botanice care va putea fi admirată atât în aer liber, cât şi într-o seră întinsă pe 3.000 metri pătraţi. Aici ar putea fi amenajate ateliere şi laboratoare în colaborare cu Universitatea din Oradea.

De asemenea, parcul, cu 15 zone amenajate distinct, va avea o grădină verticală şi un turn de observaţie care va oferi o perspectivă asupra împrejurimilor.

Accesul în turn se va face atât din grădină, cât şi de pe o pasarelă suspendată, ce va trece peste parc, peste strada Meiului şi Parcul Salca, până pe malul Peţei.

Proiectul Grădinei termale Ioșia a fost depus

De altfel, tot duminică, funcționarii Primăriei Oradea au depus și proiectul grădinii termale Ioșia. Aceasta ar urma să fie amenajată pe o suprafață de două treimi din amplasamentul actualului ștrand Ioșia.

Valoarea totală a investiției este estimată la 216,6 milioane lei, echivalentul a 43 milioane euro. Municipalitatea va acoperi circa 70% din valoarea totală a cheltuielilor, adică circa 30 milioane euro.

Conform proiectului, grădina termală Ioșia va avea, printre altele, bazine interioare şi exterioare, bar cu servire în apă, platforme pentru plajă, zonă de SPA, sală de fitness, punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!