Viitorul parc ştiinţific şi tehnologic care va fi construit de Consiliul Județean Bihor pe amplasamentul unei foste unităţi militare din strada Ceyrat nr. 4 pentru Universitatea Oradea a primit joi avizul urbaniştilor.

Sprijin pentru afaceri şi cercetare...

Proiectul, care avea deja avizul arhitectului-şef încă din anul 2018 la faza de Studiu de Fezabilitate, a fost aprobat din nou ca variantă finală, la solicitarea Consiliului Judeţean Bihor.

"În cadrul şedinţei Comisiei pentru Urbanism şi Amejarea Teritoriului, s-a prezentat noua variantă volumetrică şi faţadele obiectivului, proiectul primind avizul arhitectului-şef", a transmis Primăria.

Viitorul parc ştiinţific din cadrul Universităţii Oradea se doreşte a fi un sprijin pentru mediul de afaceri şi pentru cercetarea bihoreană pentru a duce la creşterea competitivităţii economice, specializarea inteligentă şi dezvoltarea economico-socială a judeţului.

Proiectul presupune construirea şi dotarea unei clădiri în Oradea, cu regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 metri pătraţi.

La nivelul parterului se vor amenaja trei laboratoare prototipare, de cercetare materiale avansate şi de cercetare inteligenţă artificială, o sală de conferinţe cu 330 locuri, recepţie, sală expoziţională, cafenea, sala de mese şi altele.

Etajele I şi II vor avea câte 15 laboraratoare de tip Open lab şi trei, respectiv patru laboratoare Makers Eco – System, precum şi sală de mese, de şedinţă, anexe şi spaţii administrative.

Imobil cu 32 de apartamente...

În cadrul aceleiaşi şedinţe, urbaniştii oraşului au aprobat construirea a două imobile de locuinţe colective în zona centrală.

Primul imobil urmează să fie ridicat pe actualul amplasament al unei clădiri aflate într-o avansată stare de degradare în strada Cuza Vodă nr. 82.

Deţinătorul imobilului, firma Mecord Siroco, a obţinut avizul arhitectului şef pentru ridicarea a două corpuri de clădire, din care unul la frontul stradal, cu două etaje şi un etaj retras, iar celălalt, în curte, cu două etaje dar fără cel de-al treilea, retras.

Imobilul va avea la parter spaţii comerciale, iar la cele trei etaje 32 de apartamente, fiecare cu propriul loc de parcare, plus încă patru pentru funcţiunile de la parter.

... şi spaţii comerciale la parter

La fel, CMUAT a aprobat, la propunerea firmei Alerab SRL, Planul Urbanistic Zonal pentru construirea în strada Mihai Viteazul nr. 6 a unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter, două etaje şi un etaj retras tip mansardă.

PUZ-ul a mai fost dezbătut de arhitecţii municipalităţii într-o şedinţă de luna trecută, iar iniţiatorul a revenit la avizare cu forma finală.

"Completările aduse acum rezolvă frontul dintre străzile 1848 şi Mihai Viteazul prin propunerea unei organizări peisagistice, dar şi prin mobilarea colţului străzii Mihai Viteazul", a declarat arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş.

Documentul, avizat de CMUAT, urmează să fie supus procedurii de consultare a populaţiei.