Stadionul dorit de municipalitatea orădeană pe strada Făgărașului ar putea fi în sfârșit ridicat, pe bani de la bugetul central, alocați prin Compania Națională de Investiții. Primarul Florin Birta a precizat joi, într-o conferință de presă, că o hotărâre finală de Guvern ar putea fi dată în luna mai a acestui an.

Între timp, consilierii locali au actualizat, tot joi, indicatorii tehnico-economici ai investiției și au aprobat predarea amplasamentului către CNI, care ar urma să ridice baza sportivă modernă, cu circa 16.000 de locuri. 

„În urma finalizării documentațiilor pe care le-am trimis către CNI, rezolvând tot ce ne-au cerut, inclusiv partea de terenuri, ni s-a solicitat aprobarea indicatorii-tehnico economici, inclusiv cu contribuția noastră, a municipiului Oradea. Valoarea totală a investiției se ridică la 472 milioane de lei, din care contribuția noastră va fi de 4,8 milioane de lei. Practic, va trebui să asigurăm utilitățile care vor sta la baza funcționării stadionului. În rest, investiția de 468 milioane de lei va fi realizată de către Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții”, a declarat Florin Birta. 

Edilul a spus că, la fel ca în cazul Sălii Polivalente cu 5.000 de locuri, municipalitatea va preda temporar către CNI amplasamentul din strada Făgărașului. 

„În următoarele două luni, proiectul și indicatorii trebuie să treacă de anumite comisii interministeriale și am dori ca, în cursul luni mai, să avem o hotărâre de Guvern pentru aprobarea finală a indicatorilor tehnico-economici și să se dea drumul la licitație”, a precizat primarul Oradiei. 

În ședința de Consiliu Local ce a urmat conferinței de presă susținută de edil, aleșii locali au aprobat cele două proiecte legate de stadion.

Consilierul UDMR Szabó József a întrebat dacă n-ar fi util să i se aloce, de pe acum, și o denumire oficială noului stadion din Oradea. Florin Birta a spus că alegerea unei denumiri nu reprezintă o prioritate în această fază, ci construcția în sine. „Dacă eu voi mai fi pe aici în perioada aceea, putem să discutăm despre orice denumire, dar să fie construit...”, a replicat edilul. 

Noul stadion de pe strada Făgărașului va fi amenajat astfel încât să poată găzdui meciuri de fotbal din cadrul Ligii 1 de fotbal a României, meciuri internaționale UEFA, dar și meciurile „naționalei” de fotbal. 

Conform estimărilor administrației locale, stadionul ar putea fi funcțional de la finalul anului 2027.

Inițiativa privind ridicarea unui nou stadion în Oradea a fost enunțată încă din 2019 de primarul de atunci, Ilie Bolojan, iar apoi s-a identificat terenul pe care va fi construit complexul sportiv, care va avea și hotel, adică cel din strada Făgărașului nr. 2. După realizarea studiului de fezabilitate, municipalitatea a făcut exproprieri și chiar a avut procese cu firma Selina pentru o parte dintre ele. Primăria a câștigat procesele, astfel că întreaga amprentă a complexului se află acum în proprietatea orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!