Primăria Oradea a câştigat procesele intentate de firma Selina împotriva exproprierii terenului pe care va fi construit un complex sportiv în strada Făgăraşului, inclusiv un stadion modern.

Curtea de Apel Oradea a respins, pe rând, suspendarea Hotărârilor de Consiliu Local referitoare la investiție și exproprierea terenului, cerută de constructor. Cea mai recentă sentinţă definitivă a fost dată pe 26 februarie.

"Au fost respinse de instanţe"

"Cererile de suspendare a executării hotărârilor de Consiliu Local au fost respinse de instanţe, astfel că HCL 538/2020, HCL nr 179/2020 şi HCL 829/2020 şi HCL nr. 774/2020 nu sunt suspendate. Aceste Hotărâri de Consiliu Local produc efecte", a declarat marți primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, sentinţa permite municipalităţii reluarea demersurilor pentru amenajarea complexului sportiv, blocate anul trecut. "După finalizarea documentaţiilor de intrare a terenurilor în proprietatea Municipiului Oradea, Primăria Oradea va înainta studiul de fezabilitate al complexului sportiv cu terenul liber de sarcini către Compania Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării în scopul finanţării proiectului de realizare a complexului sportiv", a anunţat Birta.

Un val de procese...

După cum BIHOREANUL a mai scris, constructorul Selina, proprietarul unei părţi din terenul din strada Făgăraşului, pe care intenţiona să construiască blocuri, a declanşat un val de procese împotriva municipalităţii pentru a bloca exproprierea amplasamentului.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, în primă fază creditorii Selinei au atacat în instanţă HCL 179 din 2020 prin care se declara caracterul de interes public al construcţiei arenei sportive pe terenul din strada Făgăraşului.

În paralel, firma Selina a atacat în instanţă HCL 538 din iulie 2020 prin care s-a aprobat trecerea din domeniul public al judeţului Bihor în cel al municipiului Oradea a 58.700 metri pătraţi din amplasamentul situat în strada Armatei Române 1A, care urma să fie afectat de investiţia în viitorul stadion.

Tribunalul Bihor a respins suspendarea Hotărârilor de Consiliu Local 179 și 538, iar în urma recursului la Curtea de Apel Oradea sentinţa a devenit definitivă.

Au pierdut la recurs...

Ulterior, Selina a atacat în instanţă şi HCL 829 din 2020 prin care se aproba exproprierea unei suprafeţe de 20.000 metri pătraţi aflate în proprietatea firmei. Constructorul a câştigat procesul în primă instanţă, dar a pierdut recursul deschis de municipalitate.

"Prin Decizia 169/2021 pronunţată pe 26 februarie 2021, Curtea de Apel a admis recursul Primăriei Oradea, a casat în parte hotărârea şi rejudecând fondul, a respins ca nefondată cererea de suspendare formulată de firma Selina - în reorganizare, hotărârea instanţei fiind definitivă", a mai transmis Primăria.

Un stadion de milioane

Potrivit Studiului de Fezabilitate aprobat de Consiliul Local Oradea, investiţia în viitorul complex sportiv se va ridica la 45,68 milioane euro, fără TVA.

Din această sumă, stadionul şi incinta de joc vor costa 34,26 milioane euro, hotelul aferent arenei sportive este estimat la 7,88 milioane euro, iar parcajul subteran cu 150 de locuri şi piaţeta de deasupra vor costa încă 3,54 milioane euro

Stadionul va avea instalaţie de iluminat nocturnă. Tribuna zero a acestuia putea fi organizată în aşa fel încât să aibă mai puţine locuri în cazul unor evenimente sportive mai mici, iar 80 de locuri vor fi rezervate persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora.

În subsolul stadionului va funcţiona o parcare (cu 150 de locuri pentru maşini, plus 10 locuri pentru maşinile oficialilor şi două pentru autocarele sportivilor), dar şi accesurile pentru sportivi, presă şi spectatorii VIP. Intrările pentru public vor fi amplasate la nivelul solului.

În partea de nord, într-o aripă a stadionului, va fi amenajat un hotel cu 46 de camere şi două apartamente, săli de conferinţă, dar şi un centru SPA. Hotelul va avea parcări pentru 74 de autoturisme şi 3 autocare.

În jurul stadionului, municipalitatea plănuieşte să amenajeze alte terenuri pentru sportul de masă, inclusiv de fotbal şi de tenis.