Ploile abundente din ultimele zile au umflat râurile din Bihor. Potrivit unui comunicat al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, în noaptea de miercuri spre joi s-au format viituri pe mai multe cursuri de apă din județ: valea Topa, valea Holod, Crișul Negru, valea Izvor, Bistra, valea Fânețelor, valea Roșie, râul Barcău, râul Checheț.

La 16 stații hidrometrice, s-au depășit cotele de apărare, ceea ce înseamnă că există un risc de inundații. Cea mai gravă situație este pe Valea Fânețelor, un afluent al râului Barcău, unde cota de pericol a fost depășită cu 17 centimetri, după cum arată măsurătorile ABA la stația hidrometrică Sărsig.

Drept urmare, în amonte de stație, în satul Ciulești, muncitorii ABA Crișuri au ridicat un dig cu saci de nisip, ca să prevină revărsarea apelor peste localități. Ei au folosit peste 1.200 de saci umpluți cu nisip și care acum stau ca o barieră în fața viiturii.

Echipa hidrologilor face observații asupra nivelului apei din oră în oră și monitorizează debitul prin măsurători, a transmis ABA Crișuri.

Totodată, muncitorii sunt pregătiți să intervină și pe râul Topa, un afluent al râului Holod. Aici, cota de pericol aferentă codului roșu a fost depășită cu 4 centimetri.

Directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, susține că situația este sub control, reușindu-se atenuarea viiturilor prin reținerea apelor în lacurile de acumulare.

„Pe parcursul nopții de miercuri și până în zorii zilei de joi, echipele noastre au fost pe teren în toate punctele critice aflate sub incidența avertizărilor hidrologice. S-au făcut observații hidrologice din oră în oră, iar colegii de la exploatare și apărare au desfășurat toate activitățile necesare astfel încât lucrările de apărare împotriva inundațiilor să funcționeze în parametri optimi. Cu alte cuvinte, am reușit să controlăm viiturile prin acumulările Suplacu de Barcău, Ciutelec, Fegernic, Sânnicolau de Munte, Paleu și Adona. De asemenea, am intervenit cu 1.200 de saci cu nisip pentru a supraînălța digul de pe Valea Fânețelor din localitatea Ciulești, județul Bihor. Le mulțumesc colegilor pentru promptitudine și implicare. Împreună am reușit să protejăm localitățile riverane de inundații semnificative”, a declarat Pásztor.

Rămâne de văzut, însă, cât vor mai crește debitele râurilor de acum înainte, dat fiind că județul rămâne sub cod galben și portocaliu de inundații până vineri, la ora 6 dimineața.

Principalele râuri din Bihor sunt și ele umflate. Pe Crișul Repede, în Oradea, debitul înregistrat joi dimineață a fost de 84,4 mc/s față de normalul de 22 de mc/s, iar pe Barcău, în localitatea Sălard, era de 17,4 mc/s față de normalul de 6,5 mc/s. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!