Anchetă în surdină la Parchetul Bihor, într-un caz de omor comis săptămâna trecută. Victima este un orădean de 26 ani, Mario Popa, barman în localul Urban Place de pe strada Tudor Vladimirescu, ucis sălbatic marţea trecută, după un conflict cu un alt tânăr, Szabo Karoly, zis Vikingul, cunoscut consumator şi dealer de droguri.

Bănuit de Viking de dijmuirea încasărilor realizate din vânzarea narcoticelor, barmanul a avut parte de un sfârşit cumplit: a fost înjunghiat cu zeci de lovituri de cuţit şi "împachetat" într-un covor...

Scandal Urban

Scandalul a început în Urban Place, localul în care Mario Popa lucra ca barman. "Inculpatul a avut o discuţie aprinsă cu victima, pe tema unei sume de bani, 7.000 lei, pe care acesta i-ar fi sustras-o. Iniţial, cei doi au discutat înăuntru, fiind auziţi de colegii lui Popa, motiv pentru care au ieşit, iar victima nu s-a mai întors, lăsându-şi în bar telefonul şi geaca. A doua zi, dimineaţa, a fost dat dispărut", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, procurorul Maria Cotrău.

Cercetările au pornit imediat. Anchetatorii au audiat rudele, prietenii şi colegii victimei, inclusiv pe şeful lui lui Mario. "Am fost audiat ca martor", spune Ciprian Ciotir, patronul localului, refuzând să vorbească altceva despre fostul său angajat.

Crimă la "pachet"

Verificările au adus informaţii preţioase pentru anchetatori, căci atât Mario, cât şi cel cu care plecase din bar, Szabo Karoly, zis Vikingul, erau "clienţi" vechi ai procurorilor antidrog de la Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind cunoscuţi ca dealeri de amfetamine şi LSD.

În aceeaşi zi, Vikingul era ridicat din oraş. Întrebat despre tânărul cu care plecase cu o zi mai devreme de la bar, Szabo le-a recunoscut poliţiştilor care l-au "săltat" că l-a omorât, încă din momentul în care a intrat pe poarta Poliţiei. Nu a mai aşteptat să ajungă la anchetă. Iar procurorii nici n-au trebuit să caute după cadavru. Era chiar în holul locuinţei Vikingului, împachetat într-un covor, legat cu sfoară şi învelit apoi într-o foaie de cort.

În aceeaşi seară, la audieri, Szabo a încercat să-i convingă pe oamenii legii că a fost în legitimă apărare, pretinzând că Mario Popa l-ar fi atacat în propria lui locuinţă, unde l-a dus doar ca să-l convingă să-i înapoieze banii pe care i-ar fi furat: cei 7.000 lei pe care barmanul i-ar fi luat din geaca lui.

Pentru banii din droguri

Realitatea, spun sursele BIHOREANULUI, era însă alta. Cercetările făcute la locul crimei şi necropsia cadavrului au stabilit că victima fusese înjunghiată în timp ce încerca să fugă de agresor, şi nu oricum, ci cu zeci de lovituri, aplicate cu cuţitul atât în spate, cât şi în piept.

Cât despre banii furaţi, investigaţiile conduc deocamdată spre ideea că, de fapt, cei 7.000 lei reprezentau încasările realizate de cei doi din vânzarea de amfetamină şi LSD, droguri pe care Szabo le aducea din Ungaria şi le vindea în cluburi prin intermediari, unul dintre aceştia fiind barmanul Mario Popa, care şi-ar fi furat "furnizorul".

În arest

Miercurea trecută, după audieri, Szabo a fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor a dispus arestarea sa pe 30 de zile.

Decizia a şi fost deja contestată, la Curtea de Apel Oradea, unde, luni, magistraţii au decis să o menţină ca temeinică şi legală.

Ca urmare, Vikingul va rămâne după gratii, de unde, chiar dacă povestea crimei pare deja lămurită, va trebui să dea lămuriri şi despre negoţul cu stupefiante, sursa drogurilor şi clienţi. Dacă e "strong", să fie până la capăt...