Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a făcut marți precizări după scandalul diplomatic pe care l-a provocat purtând la un meci amical de fotbal dintre Ungaria și Grecia un fular ce avea imprimată harta Ungariei Mari, care include teritorii ce aparțin altor țări, inclusiv României. Agenția EFE transmite că Orbán a respins acuzațiile de revizionism, spunând că „fotbalul nu este politică”.

Harta Ungariei Mari afișată de premier include teritoriile din Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia şi Croaţia, fiind cea de dinaintea Tratatului de la Trianon (1920). 

„Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”, a scris prim-ministrul Ungariei pe contul său oficial pe Facebook. 

Amintim că, după ce Orbán a purtat un fular pe care Ardealul apare ca parte a Ungariei, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat transmițând „dezaprobarea fermă” față de gestul premierului Ungariei. 

„Ca urmare a afișării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”, se arată în comunicatul MAE. 

În aceeași luare de poziție, MAE arată că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală”.

De asemenea, Ministerul de Externe din Ucraina a anunţat marţi că îl va convoca pe ambasadorul ungar pentru a protesta faţă de gestul premierului Viktor Orbán de a purta un fular pe care o parte din teritoriul Ucrainei apare în Ungaria.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!