Premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a afișat după un meci de fotbal cu un fular care avea imprimată harta Ungariei Mari (Nagy-Magyarország), ce include o parte din Ardeal. Mai precis, este vorba despre harta în care apar granițele Ungariei de dinainte de Tratatul de la Trianon din 1920.

Viktor Orbán a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare de la întâlnirea pe care a avut-o cu căpitanul echipei naționale a Ungariei, după meciul amical dintre această echipă și cea a Greciei, care a avut loc duminică. 

În filmare, Orbán apare discutând cu fotbalistul în timp ce poartă fularul cu harta Ungariei Mari. Premierul Ungariei primește apoi de la căpitanul formației un tricou. 

(sursa: americanhungarianfederation.org)

După publicarea clipului respectiv, Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat public. Reprezentanții MAE și-au arătat dezaprobarea față de gestul premierului Orbán.

„Ca urmare a afișării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”, se arată în comunicatul MAE. 

În aceeași luare de poziție, MAE arată că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv Parteneriatul Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!