În timpul interviului acordat vineri la postul de radio de stat Kossuth, premierul maghiar Viktor Orbán, un susținător declarat al politicilor lui Donald Trump, și-a exprimat speranța ca „Dumnezeu are un plan” pentru fostul președinte republican și de aceea a scăpat cu viață din atacul armat. Orbán susține, de asemenea, că s-a atentat la viața lui Donald Trump fiindcă este un politician anti-război. 

Liderul de la Budapesta a spus, de altfel, că atât fostul președinte american Donald Trump, cât și premierul slovac Robert Fico au fost atacați pentru „opiniile lor anti-război”, notează agenția Reuters.

Premierul slovac a fost lovit de patru gloanțe într-o tentativă de asasinat la jumătatea lunii mai, în timp ce ex-președintele SUA, candidatul Partidului Republican pentru scrutinul prezidențial din noiembrie, a supraviețuit unei împușcături pe data de 13 iulie, fiind atins la urechea dreaptă de către un glonț, amintește Hotnews.ro. Cei doi sunt aliați politici ai lui Viktor Orbán, un naționalist de dreapta aflat la putere în Ungaria din 2010.

„Toate aceste atacuri sunt împotriva politicienilor anti-război, pro-pace”, a spus premierul Ungariei, adăugând: „Forțele pro-război sunt atât de agitate, tensionate, încurajate și organizate încât încearcă să elimine forțele pro-pace de pe scenă, din centrul vieții politice”.

Viktor Orbán - care s-a întâlnit recent la Moscova cu Vladimir Putin și la Beijing cu liderul Xi Jinping, într-o așa numită „misiune de pace” - a declarat totodată că speră că faptul că Donald Trump a supraviețuit atacului înseamnă că „Dumnezeu are planuri cu el”, iar acestea ar fi de promovare a păcii. 

Pe de altă parte, Donald Trump l-a lăudat joi pe Viktor Orbán, în timpul Convenției Partidului Republican, în cadrul căreia a fost declarat oficial candidatul partidului la alegerile prezidențiale, spunând că prim-ministrul Ungariei este „un tip puternic”. 

Euronews.com notează că Orbán l-a vizitat pe Trump la complexul Mar-a-Lago la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!