Luni, 23 august, preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a supus votului, pentru a doua oară, vânzarea prin licitaţie a vilei foştilor prim-secretari comunişti din Parcul Brătianu (fost Muncitorilor) nr. 8, după ce prima încercare, din 5 august, s-a soldat cu eşec. Rezultatul a fost acelaşi, pentru licitaţie votând doar consilierii PNL (care însă nu au majoritatea de două treimi necesară la deciziile privind patrimoniul), în timp ce aleşii UDMR şi PSD s-au opus.

Intrată după 1989 în proprietatea judeţului, vila a fost evaluată la 2,98 milioane lei (606.000 euro), iar Bolojan voia ca banii din vânzare să fie folosiţi la cofinanţarea reabilitării, cu fonduri europene, a fostei Policlinici Mari din strada Republicii, pentru a fi transformată în sediu al instituţiei, aşa cum s-a votat încă din 2019, dar fără ca administraţia condusă de Pásztor Sándor & Ioan Mang să fi început lucrările. Vila oricum stătea nefolosită, pentru că Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ Bihor (care până în 2020 îşi avusese sediul acolo) a fost desfiinţată după ce în ultimii 4 ani n-a contribuit cu nimic la dezvoltare ori la accesarea măcar a unui eurocent din fonduri UE.

PSD-iştii nici măcar nu s-au obosit să motiveze de ce s-au împotrivit licitaţiei, iar UDMR-iştii au dat explicaţii la primul vot, când liderul lor de grup, Borsi Loránt, afirma că vila trebuie păstrată în proprietatea CJ Bihor fiindcă "de la bătrânii înţelepţi am învăţat că este foarte uşor să vinzi un imobil, dar este foarte greu să cumperi". Ceea ce mi-a amintit de bătrânul Kiss Alexandru, care îi ameţea şi el pe consilieri tot cu vorbe hâtre din popor...

Totuşi, "înţelepţii" Pásztor şi Mang ar fi vrut în 2018 să vândă fosta Policlinică Mare, pe care o vedeau transformată ba în hotel de 5 stele, ba în magazin de lux. Asta, amintesc pentru cei memoria scurtă, în timp ce UDMR-istul voia şi să cumpere Băile Rimanoczy, deţinute de Unicredit Bank, fără să fi motivat niciodată ce ar fi făcut cu imobilul.

Banca scosese la licitaţie Băile Rimanoczy în 2016, iar în ianuarie 2017 Pásztor obţinea votul consilierilor (majoritatea fiind pe atunci a PSD+UDMR), urmând ca abia după cumpărare "să decidem ce facem cu clădirea". Întrucât Unicredit licitase imobilul la pachet cu alte trei, din alte judeţe, şeful de atunci al CJ Bihor a şi dat-o în judecată pentru a avea drept de preemţiune la cumpărarea celui din Oradea, drept recunoscut judeţului în martie 2017 de Tribunalul Bihor şi apoi în octombrie 2018 de Curtea de Apel Oradea. Din toamna lui 2018 şi până în octombrie 2020, când a predat funcţia, Pásztor nu a explicat, însă, nici de ce voia să cumpere clădirea, nici de ce, deşi a cheltuit bani pe procese, n-a făcut-o.

În schimb, e clar că pentru mulţi ani de acum înainte CJ Bihor, adică bihorenii, vor plăti întreţinerea, degeaba, a vilei foştilor prim-secretari. Fiindcă aleşii lor votează pe "politicale", nu cu grija banului public.