Americanii de la Emerson au decis să înceapă producţia la Oradea. Compania a anunţat conducerea Parcului Industrial Eurobusiness că îşi va reloca în zona industrială din Şoseaua Borşului secţia de motoare electrice de pe platforma Tetarom II Cluj.

"Reprezentanţii companiei ne-au comunicat că vor reloca la Oradea parte din producţia de automatizări industriale şi servicii de suport", a declarat Delia Ungur, managerul parcurilor industriale Eurobusiness.

Emerson va oferi celor o sută de angajaţi din Cluj, toţi muncitori calificaţi, pachete salariale pentru relocarea la Oradea. Salariaţii care refuză strămutarea vor putea opta pentru alte locuri de muncă oferite de companie în Cluj.

Procesul de transfer al producţiei pe platforma industrială orădeană va începe în cea de-a doua jumătate a anului şi va dura circa doi ani. În faţa angajaţilor clujeni, Emerson şi-a justificat relocarea producţiei de motoare electrice ca o etapă firească în dezvoltarea companiei, facilităţile de producţie de pe platforma Tetarom II urmând să fie folosite pentru alte afaceri.

Neoficial, consorţiul american a decis relocarea la Oradea ca urmare a apropierii faţă de graniţă, în condiţiile în care, pe fondul războiului din Ucraina, a fost nevoit să se reorienteze către piaţa Europei de vest.

Anul trecut, Emerson a cumpărat, cu 10,4 milioane lei, 25 hectare de teren în parcul industrial pe care şi-a construit deja prima hală de producţie. Compania, care iniţial preconiza să devină cel mai mare angajator orădean cu circa 2.500 locuri de muncă nou înfiinţate, a cerut în decembrie 2014 amânarea până în 2022 a termenului de finalizare a investiţiilor în valoare de peste 80 milioane euro asumate. Investitorul american a invocat deteriorarea mediului economic din Europa.

Listat la bursa din New York, grupul Emerson are 135.000 de angajaţi în 240 de fabrici deschise în întreaga lume. În România firma deţine un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj Napoca, unde lucrează peste 2.200 de angajaţi, şi un birou de vânzări în Bucureşti.