Un tânăr în vârstă de 20 de ani din Săldăbagiu de Barcău a fost prins cu peste 2.000 de obiecte pirotehnice la vânzare, printre clienţii săi numărându-se şi o fetiţă de 10 ani, căreia i-a vândut 240 de petarde. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, iar poliţiştii i-au confiscat întreaga marfă. 

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, tânărul de 20 ani a fost dibuit de poliţiştii de la Postul de Poliţie Balc.

"În cursul zilei de duminică, acesta e bănuit că ar fi comercializat 240 de petarde din categoria P1, unei minore de 10 ani, din aceeași localitate. Aceste articole pirotehnice sunt interzise la comercializare către persoane care nu au împlinit 18 ani", se arată în informare.

Tânărul vindea chiar de acasă articolele pirotehnice, iar în momentul în care a fost găsit, avea acasă 1.997 de petarde de diferite tipuri. 

Toate cele 2.237 de articole pirotehnice, adică şi cele pe care le-a vândut copilei, au fost ridicate de polițiști în vederea confiscării.

Bişniţarul s-a ales cu dosar penal pentru comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă. 

Cercetările sunt continuate de poliţiştii din Balc sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita. 

Interzise

Poliţiştii reamintesc că articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă T2 și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani sau comerţul către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!