O nenorocire nu vine niciodată singură. După reducerile de personal făcute anul trecut de firmele private şi valul de disponibilizări anunţat acum în sectorul bugetar, administraţia locală pregăteşte noi majorări de taxe şi impozite.

La fel, majoritatea serviciilor prestate de regiile locale se vor scumpi suficient ca orădeanul să simtă că din bani mai puţini va trebui să plătească mai mult...

Casă, scumpă casă

Municipalitatea va supune săptămâna aceasta dezbaterii publice proiectul fiscalităţii pentru anul 2011. Conform calculelor făcute de finanţiştii Primăriei, impozitul pe clădiri ar putea fi majorat cu 20% faţă de nivelul stabilit prin Hotărârea de Guvern 956/2009 privind taxele şi impozitele locale, ceea ce înseamnă cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere care datorează în prezent un impozit de circa 120 lei, anul viitor va avea de plată 126 lei. "Creşterea nu e foarte mare, pentru că orădenii care îşi achită impozitele încă din primul trimestru vor beneficia de o reducere de 8%, deci nici nu o vor simţi", a susţinut directorul Finanţelor municipalităţii, Tănase Miculescu, în faţa Comisiei de Dialog Social, săptămâna trecută. Desigur, asta dacă populaţia va găsi bani să-şi achite impozitele în avans...

"Comuna" Oradea

În paralel, Primăria vrea să crească veniturile prin încadrarea unei suprafeţe cât mai mari de teren din intravilanul municipiului în categoria "curţi, construcţii", deoarece în prezent mai bine de jumătate din suprafaţa oraşului figurează în evidenţele fiscale ca la ţară, adică "sere, livezi, păşuni sau fâneţe". Ceea ce e aberant!

12 Eduard Florea.jpg"Avem contribuabili care în buricul târgului, pe strada Avram Iancu, şi-au declarat curţile ca fiind terenuri arabile, ca să plătească impozite de 30 de ori mai mici. La fel se întâmplă în toate cartierele", declară Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Pentru a recupera din paguba astfel creată, municipalitatea vrea să majoreze cu 9% impozitul pe terenurile agricole intravilane şi să înteţească şi controalele.

 

Verificările din ultimul an au demonstrat că mai bine de jumătate din suprafeţele declarate ca teren neproductiv, şi ca atare neimpozitate, aveau de fapt alte destinaţii. În urma controalelor, 9 hectare au fost trecute în categoria "curţi, construcţii", pentru care se datorează un impozit anual de 7.500 lei la hectar.

Dacă în acest caz bugetul local se va rotunji prin lărgirea bazei de impozitare, în cazul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) şi al regiilor locale veniturile vor creşte însă prin majorarea tarifelor. Care vor fi suportate de orădeni!

Un euro la două ore!

Conform proiectului municipalităţii, începând de anul viitor AIO va scumpi taxele de parcare cu procente cuprinse între 6% şi 20%. Astfel tichetul de parcare pentru o oră ar putea ajunge să coste 2,4 lei, iar cel pentru două ore va fi majorat la 4,8 lei. Adică mai mult de un euro! La fel, abonamentul de parcare pentru o lună se va scumpi de la 50 la 60 lei, iar cel de 6 luni va fi rotunjit de la 272 lei la 300 lei. Orădenii care îşi vor dori un abonament pe un an vor trebui să scoată din buzunar nu mai puţin de 600 lei. Parcă nu era de ajuns, municipalitatea vrea să majoreze de la 80 la 96 lei pe an şi taxa pentru închirierea locurilor de parcare la domiciliu, înainte chiar să fi trecut prin Consiliul Local regulamentul după care se va face atribuirea acestora.

Odată cu taxele, vor creşte şi amenzile. Orădenii prinşi că parchează neregulamentar vor trebui să scoată din buzunar 280 lei faţă de 240 lei, cât costă acum recuperarea unei maşini ridicate de "hingheri". Iar exemplele pot continua...

"Nevoi" la preţ dublu

Până şi regiile locale pregătesc majorări de tarife. Spre exemplu, începând din 2011, RAPAS vrea să taxeze dublu necesităţile fiziologice şi să majoreze de la 50 de bani la 1 leu taxa de acces la WC-urile publice. De asemenea, biletul de intrare pentru adulţi la Ştrandul municipal se va scumpi de la 8 la 10 lei, iar cel pentru ştrandul Ioşia va deveni 9 lei în loc de 7 cât e acum.

Clienţii regiei nu vor scăpa de majorări nici morţi. Tariful pentru închirierea Capelei Municipale va costa 35 de lei faţă de 27 lei în prezent, iar rezervarea anticipată, pentru 10 ani, a unui loc de veci se va majora de la 250 la 300 lei. Orădenii care vor dori să nu fie deranjaţi post-mortem vreme de 25 de ani trebuie să achite 600 lei, cu 100 mai mult decât anul acesta.

Scumpiri pe linie

Dacă RAPAS mai aşteaptă cu scumpirile până anul viitor, regia de transport ar vrea să majoreze tarifele de la 1 iunie. Conducerea OTL va propune în această săptămână Consiliului Local un asemenea proiect. Conform acestuia, un bilet cu două călătorii va costa 3,5 lei în loc de 3 lei, cât e acum, iar un abonament lunar pe toate liniile va fi scumpit de la 45 la 60 lei.

12 Csuzi Istvan.jpg"Abonamentele noastre sunt cele mai ieftine din ţară", a argumentat Csuzi Istvan (foto), managerul OTL, amintind că tarifele sunt neschimbate din 2007. Deşi recunoaşte acest lucru directorul economic al Primăriei spune că scumpirea e totuşi prea bruscă. "Nu poţi recupera într-un an ce n-ai făcut în trei. Cred că preţul corect al unui abonament ar fi undeva la 52 de lei. Atâta iese şi dacă îl indexezi cu rata inflaţiei", zice Eduard Florea.

"Nu e hotărât"

Tot actualizate cu rata inflaţiei vor fi şi tarifele Companiei de Apă Oradea. "Conform contractului de împrumut semnat în 2004 cu BERD, preţurile se reactualizează la data de 1 ianuarie şi 1 iulie a fiecărui an. E o prevedere pe care nu o putem încălca", spune Ovidiu Gavra, directorul CAO.

La fel, directorul Electrocentrale ar majora preţul gigacaloriei pentru ca regia să nu mai lucreze în pierdere. N-a făcut însă socoteli, temându-se că cererea va fi respinsă. "Agenţia Naţională de Reglementare în Energie nu ne-a aprobat majorarea tarifelor de ani de zile", afirmă Dragoş Gligor.

Propunerile de modificare a taxelor şi impozitelor făcute de şefii din Primărie şi din regii vor fi dezbătute public în cursul acestei săptămâni, după care luna viitoare vor ajunge pe masa aleşilor locali. "Nu e nimic bătut în cuie, deocamdată sunt doar nişte propuneri care se mai pot modifica", precizează viceprimarul Rozalia Biro. Pentru orădenii aduşi în pragul disperării de perspectiva pierderii locului de muncă, a reducerii salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% temerile sunt însă mari. Murphy pare să fi avut dreptate: oricât de greu ar fi astăzi, mâine poate fi şi mai rău...


USTURĂTOR!
140
lei plus 4 lei pe ora de staţionare ar putea fi taxa pentru deblocarea unui automobil parcat neregulamentar şi imobilizat de Poliţia Comunitară


REDUCEREA CONTINUĂ
Mai ieftin la firme

În paralel cu majorarea impozitului pe proprietăţile persoanelor fizice, municipalitatea va reduce pentru al treilea an consecutiv impozitul pe cele reevaluate deţinute de persoanele juridice. După ce în 2008 era de 1,6%, acesta va fi diminuat de la 1,2 la 1,1%. Clădirile neevaluate la adevărata valoare de piaţă, în funcţie de care se stabileşte şi impozitul, vor fi taxate însă, în continuare, cu 10% din valoarea neevaluată.

Directorul Finanţelor Primăriei, Tănase Miculescu, spune că în ciuda scăderii impozitelor, veniturile municipalităţii au crescut anual, deoarece firmele au fost stimulate să-şi reevalueze proprietăţile. "Dacă în 2008 am încasat la acest capitol 25 milioane lei, în 2009 încasările au ajuns de 27,5 milioane, iar anul acesta avem planificată o ţintă de 30 milioane". Până la 14 mai, municipalitatea încasase deja din acest impozit 13,8 milioane lei, adică aproape jumătate.