Regiile locale anunţă noi scumpiri. Majoritatea societăţilor subordonate municipalităţii şi-au prognozat bugetele pe 2013 cu majorări de tarife. Compania de Apă Oradea şi-a estimat pentru anul în curs venituri de 57,6 milioane lei, reprezentând 105,8% faţă de bugetul de anul trecut.

Pentru realizarea acestor sume, CAO a cerut majorări de tarife încă din ultima şedinţă a Consiliului Local din 2012, orădenii plătind de la începutul acestui an 0,50 lei cu TVA inclus pentru metrul de apă pluvială transportată prin sistemul de canalizare faţă de de 0,48 lei cât era iniţial.

În plus, compania prognozează pentru anul acesta majorarea tarifelor începând din 1 iulie cu 4% pentru metrul cub de apă şi 25% pentru serviciile de canalizare. La aceste procente se va adăuga şi inflaţia.

Ca măsură compensatorie, menită să ţină sub control cheltuielile societăţii, conducerea CAO a disponibilizat începând din luna martie 47 de angajaţi şi nu exclude noi reduceri de personal.

Gunoaie (mai) scumpe!

Scumpiri anunţă şi Ecobihor. Consilierii locali au aprobat joi majorarea cu rata inflaţiei, de 1,8% pentru servicii, a tarifelor de depozitare a deşeurilor la groapa de gunoi. Astfel, pentru perioada 1 mai 2013 - 30 aprilie 2014, tarifele pentru tona de deşeuri menajare respectiv pentru tona de deşeuri amestecate cu moloz va fi majorat de la 14,31 euro la 14,57 euro, iar cel pentru deşeuri din construcţii şi demolări urmează să crească de la 2,28 euro la 2,32 euro. La fel ca în anii precedenţi, deşeurile colectate selectiv, precum şi pământul vegetal nu se taxează.

10 lei intrarea la Zoo

Tot cu majorări de tarife se va lăsa şi redeschiderea Grădinii Zoologice, aflate în grija Administraţiei Domeniului Public, după doi ani de şantier. Potrivit prevederilor din bugetul societăţii aprobat joi de Consiliului Local, noile tarife ale biletelor de intrare vor fi începând de la deschiderea din 1 mai, de 10 lei pentru adulţi, respectiv 8 lei pe persoană pentru grupurile de adulţi mai mari de 15 persoane, 5 lei pentru copii, elevi şi studenţi la cursuri de zi şi 4 lei pe persoană pentru grupurile de copii.

Pentru 2013 APD previzionează venituri de 11,9 milioane lei, reprezentând 86% din cele de anul trecut. Conducerea societăţii pune acest lucru pe seama scăderii încasărilor din activitatea de pieţe datorită închiderii pe tronsoane a Pieţei Rogerius pe amplasamentul căreia urmează să fie construit un centru de afaceri cu produse agro-alimentare.

Abonamentul de tramvai va fi 75 lei

Nici OTL nu mai vrea să muncească pentru aceiaşi bani ca până acum. Potrivit bugetului pe 2013, conducerea societăţii va propune Consiliului Local, cel mai probabil în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii aprilie, majorarea tarifelor începând cu 1 mai.

Conform planurilor OTL, preţul unei călătorii se va scumpi de la 2 lei la 2,25 lei, preţul unui abonament pentru toate liniile va creşte de la 60 lei la 75 lei, abonamentul săptămânal va creşte de la 30 lei la 36 lei iar preţul unei legitimaţii de călătorie de o zi va urca de la 10 la 12 lei.

Aceste scumpiri ar urma să aducă un plus de 1,8 milioane lei la bugetul societăţii. Măsura va fi dublată de scădere a cheltuielilor prin disponibilizarea începând tot cu 1 mai a nu mai puţin de 95 de angajaţi ai societăţii între care şoferi, vatmani, controlori de bilete şi personal auxiliar. Pentru anul 2013 OTL mizează pe un buget de 47 milioane lei, reprezentând 98,6% din realizările de anul trecut.

CET "fabrică" şomeri...

Singura regie subordonată municipalităţii care a anunţat, deocamdată, majorări de tarife este Electrocentrale. Potrivit bugetului aprobat de consilierii locali, CET-ul mizează anul acesta pe venituri de 212,7 milioane lei la care prognozează cheltuieli de 305 milioane lei. Societatea estimează pierderi de 92,3 milioane lei, dublu faţă de anul trecut, ca urmare a faptului că vinde gigacaloria sub preţul de producţie.

În plus, începând din februarie 2013, ca urmare a recalculării de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor practicate de societate Consiliul Local a hotărât ieftinirea gigacaloriei de la 266 lei la 256 lei şi reducerea subvenţiei acordate de bugetul local de la 30,51 lei la 20,49 lei. Reducerile de tarife nu se referă şi la preţul achitat de orădeni, aceştia având de plătit în continuare tot 235 pe gigacalorie.

La fel ca majoritatea societăţilor subordonate bugetului local, Electrocentrale intenţionează o reducere cu 7% a cheltuielilor de personal prin disponibilizarea a 58 de salariaţi, numărul acesta urmând să scadă la 920 de angajaţi.

1,8 milioane lei pentru FC Bihor

Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au aprobat bugetul FC Bihor pe anul în curs, clubul sportiv mizând pe finanţări de la bugetul local în valoare de 1,8 milioane lei. La această sumă vor trebui să se adauge alţi 1,8 milioane lei contribuţia Consiliului Judeţean.

Până la această dată municipalitatea a vărsat FC Bihor 700.000 lei cu titlul de avans din cotizaţia pe 2013 şi urmează să facă plăţi până la nivelul sumei de 1,5 milioane lei. Potrivit hotărârii de Consiliul Local, alocările către club vor urca la nivelul aprobat de 1,8 milioane lei doar în funcţie de rezultatele obţinute la finalul sezonului competiţional 2012 - 2013 şi obiectivul stabilit pentru următorul sezon.