Răcirea vremii încinge facturile de încălzire. Societatea orădeană de termoficare a pornit luni seară încălzirea pentru a asigura începând de marţi dimineaţă confortul termic în grădiniţe, şcoli, spitale şi alte instituţii publice.

"Au fost pornite cam o treime din punctele termice din oraş, pentru a încălzi şcolile şi grădiniţe. Blocurile care sunt legate la acestea pot primi şi ele căldură", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Cabai, directorul adjunct Termoficare Oradea. Potrivit acestuia, deocamdată societatea asigură încălzire la parametri reduşi, de circa 40 grade Celsius.

Furnizarea agentului termic către toţi orădenii conectaţi la sistemul centralizat va începe peste o săptămână. "Prognoza meteo spune că de miercuri vremea va începe să se încălzească. Am încercat să evităm situaţia de anul trecut, să pornim încălzirea pentru trei zile după care două săptămâni să supraîncărcăm oraşul, ceea ce înseamnă până la urmă o cheltuială mai mare pentru cetăţean. Din acest motiv, data aproximativă de punere în funcţiune va fi de 20 octombrie, cu un plus sau minus de 2 zile, în funcţie de temperaturile exterioare", a spus Stănel Necula, directorul general al societăţii Termoficare.

Lucrările continuă...

Acesta a mai precizat că vor mai exista zone alimentate la nivel de avarie şi după data de 20 octombrie. "Vor exista trei fronturi de lucru deschise pe diferite reţele pe care există racorduri provizorii unde nu putem ridica parametri de funcţionare. Cele mai pesimiste previziuni sunt că aici se va intra în normal până la 1 noiembrie", a spus Necula.

Cele trei tronsoane sunt localizate pe Magistrala I, în zona străzilor Calea Borşului, pe Magistrala III, în zona străzii Podului şi în Bulevardul Magheru. Dacă pe primele două tronsoane racordurile provizorii vor fi eliminate, în cursul acestei săptămâni, în zona Magheru lucrările se vor întinde până la sfârşitul lunii. "Pentru ca lucrările să se poată desfăşura fără probleme, am făcut astăzi demersuri pentru transfomarea străzilor Louis Pasteur şi Gheorghe Doja în artere cu sens unic", a declarat directorul Termoficare.

Necula a mai spus că Electrocentrale şi-a asigurat deja stocul de cărbune pentru câteva săptămâni şi se alimentează cu combustibil în mod constant pentru a nu rămâne cu el pe stoc în cazul în care noua centrală pe gaz va fi pusă în funcţiune.

Încă în construcţie, noua centrală va intra în primele probe de lucru abia luna viitoare şi va fi pusă în funcţiune efectiv undeva la sfârşitul iernii, în luna februarie a anului viitor. Deci iarna aceasta este ultima în care Oradea se mai încălzeşte pe cărbune...