Municipalitatea le reaminteşte orădenilor că termenul scadent pentru plata impozitelor şi taxelor locale aferente celui de-al doilea semestru al acestui an este data de 30 septembrie. Conform unui comunicat al Primăriei, "depăşirea acestui termen atrage după sine aplicarea unor majorări de întârziere de 2% pe lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare, până la data stingerii sumei datorate".

Atenţie la majorări!

Penalităţile au fost modificate începând cu 1 iulie de la 0,1% pe zi la 0,2% pe lună sau fracţiune de lună prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 39/2010. Astfel, chiar dacă vor întârzia o singură zi la plata impozitelor, orădenii vor datora sume suplimentare similare unei întârzieri de o lună de zile.

Spre exemplu, dacă suma datorată la 30 septembrie este de 485 lei, la o majorare de întârziere de 2% pe lună, restanţierul plăteşte pentru fiecare zi peste termenul scadent penalităţi de 9,7 lei. Asta, în timp ce anterior, pentru aceeaşi sumă, se datora pe zi penalităţi de întârziere de doar 0,485 lei pe zi, nivelul de 9,7 lei fiind atins abia după 20 de zile de întârziere.

Din compararea celor două moduri de calcul rezultă că deşi majorările de întârziere au scăzut de la 36,5% la 24% pe an, în primele 20 de zile din fiecare lună orădenii plătesc mai mult decât cuantumul stabilit prin prevederile anterioare.

Evitaţi cozile plătind prin internet!

Orădenii care doresc să scape de penalităţi îşi pot stinge datoriile faţă de bugetul local direct la ghişeele de plată de la parterul Primăriei. Contribuabilii care vor să evite aglomeraţia şi cozile la ghişee pot apela la plata online direct pe site-ul www.oradea.ro. Secţiunea "Plăţi online" poate fi accesată de persoanele fizice în baza codului numeric personal, iar de persoanele juridice pe baza codului unic de înregistrare. Plata se face fără comision.

La fel, orădenii pot să îşi plătească impozitele la unităţile Direcţiei de Poştă şi la sucursalele CEC Bank de pe raza municipiului. Achitarea taxelor şi impozitelor locale se mai poate face prin ordin de plată sau foaie de vărsământ la orice bancă. Plătitorul va trebui să specifice pe documentele de plată datele de identificare ale Municipiului Oradea (respectiv CUI: 4230487, denumirea impozitului şi contul IBAN deschis la Trezoreria Oradea, informaţii disponibile pe site-ul www.oradea.ro, secţiunea "Informaţii de interes public - Conturi IBAN pentru încasări") şi datele de identificare ale contribuabilului.