În vara lui 2009, procurorii beiuşeni o declarau nevinovată. Acum s-au răzgândit. Claudia Avram, educatoarea de la Grădiniţa Pocola care i-a lăsat nesupravegheaţi pe copiii aflaţi în grija ei, timp în care unul din micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia, a fost trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu.

"S-a făcut dreptate!", spune Nicolae Lăzău, tatăl copilului rămas aproape orb la un ochi. Iar asta şi datorită BIHOREANULUI care, imediat după clasarea dosarului, a dezvăluit felul în care Inspectoratul Şcolar şi Parchetul Beiuş muşamalizaseră incidentul. Cerând totodată şi, iată, obţinând redeschiderea anchetei...

Anchete de mântuială

Nefericita întâmplare s-a petrecut pe 19 mai 2009. Claudia Avram, educatoarea grădiniţei din Pocola, ieşise să-şi cumpere covrigi şi să multiplice nişte acte, lăsând în acest timp copiii în grija a două fetiţe de gimnaziu. Care, însă, n-au reuşit să-i ţină în frâu. Fetele nici măcar n-au observat când Paul, un băieţel cu probleme de comportament - din cauza traumei suferite după ce mama i-a fost ucisă chiar de tată - s-a luat la harţă cu Erik, căruia i-a înfipt un creion în ochiul stâng, despicându-i corneea şi cristalinul.

În urma accidentului, băieţelul a suferit mai multe operaţii şi, deoarece nu mai vedea nimic cu ochiul rănit, a fost supus şi unui transplant de cristalin, într-o clinică din Cluj.

În tot acest timp, deşi culpa educatoarei era evidentă, aceasta nu a fost sancţionată nici de Inspectoratul Şcolar, şi nici de procurorii Parchetului Beiuş, cărora tatăl băiatului le-a cerut anchetarea femeii pentru neglijenţă în serviciu şi vătămare corporală gravă.

"Toate visele lui că va fi sportiv s-au dus. Dar durerea cea mare e că i s-a dus şi copilăria. Iar vinovaţii nu vor răspunde", s-a plâns Nicolae Lăzău BIHOREANULUI, imediat după ce a aflat că procurorii au decis neînceperea urmăririi penale faţă de educatoare.

Dosar fuşerit

08 Floare Pirtea.jpgCum a scăpat pedagogul? În urma investigaţiilor, BIHOREANUL a descoperit că la Inspectoratul Şcolar cazul nici măcar nu a fost înregistrat, necum cercetat. Cum asta? Directoarea şcolii şi grădiniţei din Pocola, Floare Pirtea (foto), a dezinformat anunţând Inspectoratul că problema s-a rezolvat după ce părinţii băiatului s-au înţeles cu educatoarea, chestiune negată însă vehement de tatăl copilului.

Nici cercetarea penală desfăşurată de Poliţia Beiuş nu a fost mai serioasă, rezumându-se la audierea educatoarei şi a directoarei. Poliţiştii nu au studiat statutul cadrelor didactice, regulamentul de ordine interioară, nici măcar fişa postului educatoarei, care prevăd explicit că personalul grădiniţelor "răspunde de viaţa, sănătatea şi integritatea copilului pe timpul cât acesta se află în unitatea preşcolară".

Ulterior, procurorii au mers pe mâna poliţiştilor, dispunând închiderea dosarului pe motiv că  "din actele premergătoare a rezultat că acest incident nu s-a datorat lipsei de supraveghere din partea educatoarei Avram Claudia".

La loc comanda

08 Gligor Sabau.jpgLa solicitarea publicaţiei noastre, prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău (foto), a promis reanalizarea cazului. Şi s-a ţinut de cuvânt. "Au existat probe cum că ancheta nu a fost completă, motiv pentru care cercetările au fost reluate", explică prim-procurorul.

De astă dată, ancheta a fost mai laborioasă. Au fost audiaţi mai mulţi copii, fetiţele puse de educatoare să-i supravegheze pe micuţi în absenţa ei, au fost reaudiate educatoarea şi directoarea, s-a ţinut cont de statutul cadrelor didactice, de regulamentul de ordine interioară şi de fişa postului educatoarei, adică documentele ignorate în prima anchetă. Iar în final, soluţia a fost cu totul alta decât atunci.

"A lăsat la îndemâna copiilor creioane ascuţite, periculoase, deşi avea ca sarcină de serviciu să asigure securitatea copiilor şi să verifice permanent spaţiul, prentru a preveni accidentele. Totodată, a încredinţat supravegherea copiilor unor eleve, din declaraţiile acestora rezultând că nu era prima oară când educatoarea a făcut acest lucru, iar motivul pentru care a părăsit grădiniţa nu era unul stringent. Prin faptele sale, învinuita a cauzat o vătămare importantă unui minor, ceea ce întruneşte elementele infracţiunii de neglijenţă în serviciu", se arată în rechizitoriul prin care Claudia Avram a fost trimisă în judecată zilele trecute.

Mai bine mai târziu decât niciodată.


DECLARAŢII
Alba-neagra

În urmă cu doi ani, când reporterii BIHOREANULUI au întrebat-o despre accident, Claudia Avram l-a luat pe "nu" în braţe, la fel cum făcuse şi în faţa poliţiştilor. "Nu sunt vinovată. Nu pot sta tot timpul cu ochii pe ei şi nici să tot mut cutiile de creioane, pe care le folosim ca material didactic. A fost un accident nefericit", a spus educatoarea. După reluarea anchetei, femeia a recunoscut că a greşit părăsind sala de grădiniţă, şi a declarat că doreşte "să se înţeleagă cu părinţii copilului în privinţa despăgubirilor civile".