Inculpaţii au dat dovadă de o lejeritate nepermisă în privinţa sarcinilor de serviciu şi o lipsă de respect faţă de consumatori, ceea ce a condus la tragicul accident soldat cu moartea unui copil. Aşa şi-a motivat judecătorul Ioan Racolţa, de la Judecătoria Oradea, sentinţa dată în cazul fetiţei care a murit cu doi ani în urmă, absorbită în conducta de evacuare a unui bazin din Ştrandul Ioşia.

Cinci angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi obligaţi, împreună cu societatea, la despăgubiri de 200.000 euro: directorul general Liviu Andrica, directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, şi lăcătuşul Sorin Floruţ.

Smulsă de vârtej

Tragedia s-a produs în seara de 4 iunie 2011. Elisabeth Haidău, 7 ani, încă se bălăcea în bazin când angajaţii ştrandului au început manevrele de golire, iar şuvoiul de apă care se scurgea prin gura de evacuare lăsată fără grilaj a tras-o în conductă. De ce lipsea grilajul, de ce se golea bazinul în timp ce oamenii erau în apă şi, mai ales, cine era responsabil pentru această neglijenţă? Investigaţia pornită de procuroarea Adela Stamatiu de la Parchetul Oradea a scos la suprafaţă faptul că ADP avea probleme grave de organizare.

Vinovaţii? În primul rând directorii Liviu Andrica şi Bimbo Szuhai Tibor care, conform procuroarei, nu au stabilit regulamente care să prevină astfel de accidente şi nici nu au supravegheat activitatea subalternilor. Apoi, angajaţii ştrandului: administratorii Gheorghe Sime şi Florentin Avram, care nu şi-au supravegheat muncitorii în timpul reparaţiilor făcute, iar în final lăcătuşul Sorin Floruţ, cel care umpluse bazinul fără să verifice existenţa grilajului peste gura de evacuare.

În culpă

În octombrie 2011, cei cinci au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, alături de societatea considerată parte responsabilă civilmente. Judecătorul a tras concluzia că "la această tragedie s-a ajuns ca urmare a disfuncţionalităţii organizatorice de la nivelul ADP în general şi al Ştrandului Ioşia în special". La aceste cauze, susţine judecătorul, s-a adăugat şi "o culpă comună a inculpaţilor, prin nerespectarea de către aceştia a normelor legale şi prin neluarea măsurilor de prevedere". Ca urmare, pe 12 iulie, cei cinci inculpaţi au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Potrivit sentinţei, managerii Andrica şi Bimbo Szuhai sunt vinovaţi pentru că nu au impus reguli clare în incinta ştrandului, au amânat întocmirea fişelor de post, care trebuiau să fixeze responsabilităţile personalului, "ceea ce a dus la instalarea unei lejerităţi nepermise care a caracterizat activitatea curentă a societăţii şi a ştrandului".

Cât despre administratorul Sime, adjunctul său Avram, şi lăcătuşul Floruţ, judecătorul a stabilit că aceştia "trebuiau şi puteau să prevadă că în absenţa unui obstacol în dreptul gurii de evacuare se crea un pericol pentru securitatea oamenilor aflaţi în bazin". Sime şi Avram au dat dovadă de o delăsare totală întrucât nu au stabilit sarcini clare angajaţilor, respectiv le-au trasat sarcini pentru care nu aveau pregătire, iar "aceste deficienţe şi disfuncţionalităţi de natură organizatorică au condus în cele din urmă şi la lipsa grilajului metalic de la tubul de evacuare a apei, precum şi la neverificarea în mod constant a prezenţei acestuia la locul său, conform proiectului".

Se judecă

Pe lângă condamnarea penală, cei cinci angajaţi au fost obligaţi, în solidar cu ADP, şi la plata unor despăgubiri. Însă de la 800.000 euro, suma cerută de părinţii fetiţei, în numele lor şi al celor doi fraţi ai micuţei, instanţa a restrâns daunele morale la 200.000 euro. Astfel, mama şi tatăl lui Elisabeth vor primi echivalentul în lei a câte 70.000 euro fiecare, iar cei doi fraţi câte 30.000 de euro fiecare.

Sentinţa nu este, însă, definitivă, putând fi atacată, prin recurs, posibilitate de care cei cinci angajaţi ADP au şi anunţat că vor uza. "Vom merge mai departe. Pentru că eu, Liviu Andrica, sunt nevinovat", afirmă managerul ADP. La fel spune şi fostul director tehnic, Bimbo Szuhai Tibor, acum administrator al Grădinii Zoologice: "Este regretabil ce s-a întâmplat, dar nu mă simt vinovat cu nimic". El nu se simte, dar îl simt alţii...