În zilele când România vâna vinovaţii pentru semi-eşecul operaţiunii de găsire a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Apuseni (deşi, în egală măsură, a fost şi o semi-victorie, ba poate mai mult, măcar aritmetic, de vreme ce din 7 oameni au fost salvaţi 5), am auzit semeni spunând că "i-ar împuşca pe toţi, de la mic la mare". Am ridicat din sprâncene: "Adică?". "Adică de la SMURD până la Guvern!", a venit, fără ezitare, răspunsul. Alţii, mai ponderaţi, s-ar fi mulţumit "să fie daţi afară toţi bugetarii" care au participat la operaţiune. Otova, cu tăvălugul, fără discernământ, chiar dacă unii (majoritatea, dacă nu chiar toţi cei din "tranşee") au făcut-o exemplar!

De unde vehemenţa? Din emoţie exacerbată, vecină cu isteria, şi din obiceiul de a-i ceda acesteia prioritate în faţa raţiunii. Şi, chiar! Ce alibi mai bun ai să fii revoltat dacă "moderatorii" TV, toţi, ţipă că "autorităţile, toate, nu fac nimic"? Sau dacă te ia înduioşarea-indignarea văzând, tot la TV, ruda unei victime făcându-l "nesimţit" pe un medic doar pentru că acesta îndrăznise să-şi exprime o opinie profesională (că decesele nu puteau fi evitate nici dacă salvatorii ar fi ajuns "la timp")?

Ca de fiecare dată când ceva stârneşte furie, românii "judecă" (vorba vine) "în colectiv", şi nu-şi dau seama nici că nu văd copacii de pădure, nici că ei alcătuiesc pădurea! Aşa a fost când s-a vuit despre profesorii şpăgari: toţi profesorii sunt şpăgari! Aşa e când camera ne arată nişte gândaci într-un spital: toate spitalele sunt pline de gândaci!

Tragedia de săptămâna trecută ne-a amintit ce ştiam, că instituţiile statului nu funcţionează normal. Dar de unde şi până unde, toate? Şi de unde concluzia că, dacă instituţiile nu au răspuns îndatoririlor, nu au făcut-o nici oamenii care le formează, toţi?

Românii care mai an îl apărau pe Arafat că s-a opus privatizării medicinei publice au pus acum tunurile pe SMURD, şi chiar pe ISU, la fel de "logic" cum îi declară azi eroi pe pădurarii care ieri erau "asasinii munţilor".

Dar a mers cumva prost salvarea în Apuseni din cauza salvatorilor? Sau din vina şobolanilor ascunşi, fericiţi că masele habar nu au nici ce-i ROMATSA, nici ce-i STS? Întreb: cine are scule de monitorizare, de localizare? Cumva SMURD şi ISU? Ori "serviciile" alea atât de secrete încât nu le mai ştim numărul, şi ai căror "colonei" sunt mai mulţi decât medicii de la Urgenţe?

Pompierii şi medicii urgentişti merită tot respectul de până săptămâna trecută. Nu din adulaţie religioasă, ci pentru că de atâtea ori îşi sacrifică familiile, sănătatea şi chiar viaţa, sărind în foc şi în apă, pentru nişte necunoscuţi în primejdie.

Vinovaţii trebuie neîndoios găsiţi, dar căutaţi-i acolo unde sunt. Nu-i vânaţi pe cei care chiar sunt "la serviciu", la datorie! Nu lăsaţi ura împotriva Sistemului să vă orbească într-atât încât să nu vă mai vedeţi eroii!

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul:

Eroi în zăpadă, eroi în noroi: Bihorenii s-au remarcat în operaţiunile de salvare din accidentul aviatic din Apuseni (FOTO)