„Visuri pe aripi de vioară” este numele sugestiv al concertului simfonic de joi seara, de la ora 19, de la Filarmonica de Stat Oradea. În prim-plan, așa cum arată titlul, vor fi viorile soliștilor Răzvan Stoica, care va cânta pe Stradivarius, și Nagy Kálmán, concertmaestrul orchestrei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alvin Arumugam din Singapore, care a câștigat concursul de dirijori organizat anul trecut de instituția orădeană.

În program se vor regăsi lucrări de Johannes Brahms: Concertul pentru vioară și orchestră și de Rimsky-Korsakov: Sheherezada.

„De-a lungul sutelor de ani și chiar și astăzi, vioara și pianul reprezintă poate cele mai importante instrumente din domeniul muzicii clasice. Într-o orchestră, vioara joacă un rol esențial. Concertmaestrul, cel mai important membru al unei orchestre, este un violonist. Prima parte a concertului va dărui aripi visurilor prin Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, iar în a doua parte visurile vor ajunge pe tărâmuri din Orientul Mijlociu, unde poveștile celor 1001 de nopți îi învăluiesc pe visători în magie, prin Șeherezada compusă de Nikolai Rimsky-Korsakov, cu un solo de vioară al lui Nagy Kalman”, transmit gazdele.

Răzvan Stoica s-a născut în anul 1986 într-o familie de muzicieni. Violonistul impresionează prin pasiunea și virtuozitatea sa, oferind mereu interpretări remarcabile pe cele mai importante scene ale lumii. Răzvan a început studiul viorii din copilărie, desăvârșindu-și apoi studiile în cadrul Conservatorului George Enescu din București, s-a perfecționat apoi în cadrul Conservatorului Regal din Amsterdam. Prestigioasa carieră a lui Răzvan Stoica a fost distinsă cu premii importante la concursuri care au avut loc în diferite colțuri ale lumii. La Salzburg a câștigat o competiție în urma căreia i s-a oferit șansa să cânte pe o vioară Stradivarius din anul 1729, împrumutată de la un susținător anonim din Salzburg.

Concertmaestrul Orchestrei orădene Nagy Kálmán (foto sus) s-a născut în 1984 la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, a studiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A participat la cursuri de măiestrie, este membru al Orchestrei Festival London Bucharest, a concertat alături de numeroase orchestre din România, dar și din Japonia. Din 2015 deține statutul de membru fondator, concertmaestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Din anul 2022 este profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea, iar din anul 2023 este doctorand al Școlii doctorale de științe umaniste și arte din Oradea.

Dirijorul Alvin Arumugam (foto sus) este director muzical al Musicians’ Initiative Singapore. În ultimii trei ani a fost directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Asia de Sud și al Orchestrei Nimrod din Londra. Se află în fruntea orchestrei Musicians’ Initiative, provocând permanent auditoriul cu programe inovative. Este director muzical al Orchestrei Simfonice din Asia de Sud, fiind numit de către Ambasadorul Indiei, Nirupama Rao. Din anul 2022, Alvin a preluat și conducerea Orchestrei londoneze Nimrod.

Bilete pentru concertul de joi seara se găsesc la casieria Filarmonicii și online aici, la prețuri începând de la 15 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!