Judecătoria Oradea s-a pronunţat în cazul a doi foşti deţinuţi din Penitenciarul Oradea, trimişi în faţa instanţei de procurorii Parchetului Oradea pentru că şi-au violat un coleg de carceră.

Potrivit rechizitoriului, incidentul s-a petrecut în noaptea de 15/16 septembrie 2010. Hajdu Istvan şi Palfi Tibor, la vremea respectivă minori, erau închişi pentru furt, în aceeaşi celulă cu alte patru persoane, printre care şi victima lor, un orădean, şi el minor, arestat preventiv pentru tâlhărie.

În jurul orei 22, în momentul în care orădeanul a intrat în baia camerei, Hajdu şi Palfi l-au urmat şi, sub ameninţarea cu bătaia, l-au obligat să întreţină relaţii sexuale orale şi anale.

A doua zi, orădeanul i-a reclamat pe cei doi la conducerea Penitenciarului şi a făcut o plângere penală şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, certificatul medical întocmit de medicii legişti confirmând acuzaţiile aduse de tânăr celor doi colegi de celulă.

De altfel, din declaraţiile date de doi deţinuţi din aceeaşi cameră, înainte de acest incident, Hajdu şi Palfi au mai încercat să întreţină relaţii sexuale cu victima lor, fiind opriţi de un gardian chiar în momentul în care încercau să-l "înghesuie" pe orăden în baia camerei.

Trimişi în judecată anul trecut pentru viol, Palfi Tibor şi Hajdu Istvan au fost condamnaţi acum la Judecătoria Oradea la câte 5 ani de închisoare. Pe de altă parte, chiar dacă victima celor doi nu a cerut daune morale agresorilor, instanţa a decis că aceştia trebuie să-l despăgubească.

"Având în vedere interesul legal al minorului, instanţa apreciază că suma de 5000 lei acoperă prejudiciul nepatrimonial suferit de partea vătămată, raportat la consecinţele negative suferite pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, disconfortul produs şi situaţia jenantă în care a fost pusă aceasta, precum şi modificările profunde ale echilibrului vieţii sale", se arată în sentinţă.

Decizia instanţei nu este definitivă. Ea a şi fost atacată, prin recurs, de cei doi violatori, iar procesul va continua la Curtea de Apel Oradea.