Reţelele de socializare sunt adevărate capcane pentru copii şi adolescenţi care, creduli sau vrând să braveze, îşi dezvăluie intimităţile şi devin apoi ţinte pentru trolii online.

I s-a întâmplat unei adolescente din Bihor care, după o discuţie purtată pe internet cu un tânăr pe care nu-l cunoştea, a ajuns vedetă fără voie: bărbatul, "creator de conţinut" pe YouTube, a înregistrat discuţia şi a distribuit filmuleţul pe reţelele sociale, transformând copila în subiect de batjocură atât în mediul online, cât şi în viaţa reală, printre cunoscuţi.

Cazul a ajuns în faţa procurorilor, dar şi a judecătorilor de la Tribunalul Bihor, unde tatăl fetei a cerut ca vloggerul să şteargă înregistrarea. Iar instanţa i-a dat dreptate...

Adevăr sau provocare

Fetiţa de 13 ani, care abia a terminat clasa a VII-a, a căzut în plasa agresorului la sfârşitul lunii aprilie, pe o aplicaţie de videochat la modă în rândul tinerilor: Ome TV. Băiatul care o abordase părea doar puţin mai mare ca ea. Simpatic şi cu "texte", acesta a provocat-o la discuţii despre iubiţi şi sex, a întrebat-o dacă mai este virgină, cu câţi băieţi a întreţinut relaţii sexuale, dacă i s-a propus să facă sex oral, la ce vârstă a avut prima partidă, câţi ani avea partenerul, cum s-a desfăşurat experienţa...

La insistenţele tânărului, fata a bravat, susţinând că a avut trei iubiţi, dintre care doi erau fraţi, iar băiatul a şi comentat, aparent pus pe glume, că "e mişto rău" şi că "lasă că te f... şi verişorii".

Tânărul a încercat de mai multe ori să o convingă să-şi arate corpul. I-a spus că o place şi a provocat-o să joace "Adevăr sau provocare" pe dezbrăcate, dar fata i-a tăiat elanul, refuzând. Necunoscutul a schimbat tactica. I-a cerut să-i spună dacă îl găseşte atrăgător, dacă ar vrea să întreţină relaţii intime şi şi-a scos tricoul în faţa camerei. "Ţi-ar place să vii peste mine şi să mă apuci, şi eu să te iau şi să te sărut aşa pe gât?", a întrebat-o, chestionând-o despre lucrurile care o excită şi, din nou, dacă nu vrea să se ridice în faţa camerei, sau măcar să se dea mai în spate ca s-o poată vedea. N-a avut noroc: răspunsul a rămas tot negativ.

"Paraşuta"

Discuţia a continuat pe aceeaşi temă. Tânărul i-a propus adolescentei să vină la el, încercând s-o convingă chiar să-şi mintă mama că merge la un concert şi oferindu-se să-i trimită bani de drum. Apoi i-a propus să meargă el la ea, să petreacă o noapte împreună, pentru că oferă "clipe de neuitat la domnişoare".

Cum nici aşa n-a avut succes, individul a decis să încheie discuţia cu o informaţie pe care, până atunci, o ţinuse ascunsă: întreaga conversaţie a fost live şi a şi înregistrat-o, aşa că o să afle "foştii tăi, mă-ta, tac-tu, moaşă-ta, verişorii, toţi" despre tot ce i-a spus. Despre ştergerea clipului n-a vrut să audă, decât dacă era dispusă să se pună în genunchi în faţa lui şi a celor 180 de oameni despre care susţinea că le urmăreau discuţia. În caz contrar, i-a zis, "o să afle toată lumea". Dar fata a refuzat.

Urmarea? Tânărul le-a cerut urmăritorilor să distribuie înregistrarea: "Postaţi-o pe TikTok băga-mi-aş p..., daţi-i drumul la TikTokuri cu paraşuta! Haide, mă, puneţi-o pe TikTok pe jegoasă".

Caterincă maximă

Aşa a aflat adolescenta că interlocutorul era, de fapt, un vlogger de 20 ani din Vâlcea, Alin Popan, cu peste 11.000 abonaţi pe YouTube şi peste 20.000 de urmăritori pe TikTok.

Fata i-a cerut şi în discuţii private să şteargă înregistrarea, dar a fost refuzată trivial: "Du-te, mă, marş la poliţie, ia-o şi pe mă-ta cu tine". Apoi, Popan i-a cerut 100 euro şi i-a dat termen de plată "până diseară la ora 10, când dau drumul la live".

Banii n-au ajuns. Ca atare, în seara de 30 aprilie, filmuleţul cu adolescenta a fost postat pe contul de YouTube al vloggerului, sub titlul "Sâmbăta seara caterincă maximă pe Ome.TV/Combinăm femei în seara asta?". Pe 2 mai l-a repostat cu alt titlu: "Am făcut-o cu 2 fraţi! La ce vârstă te-ai dezvirginat? Funny Moments AlinVL". Apoi l-a urcat şi pe contul de TikTok "@alinvl.yt", sub titlul "Părinţi tăi ştiu?", iar o zi mai târziu cu alt titlu: "Ai făcuto cu 2 FRAŢII?". În total, până pe 9 mai, postările au fost apreciate de aproape 30.000 de persoane, salvate de 590 şi redirecţionate de alţi 163 de internauţi.

(captură Youtube)

La judecată 

Din cauza filmuleţului viralizat, adolescenta a ajuns victimă a unor comentarii răutăcioase, numele i-a fost făcut public, iar colegi şi cunoştinţe care au recunoscut-o au bombardat-o cu ironii. Disperată, fata s-a destăinuit părinţilor, care l-au dat pe vlogger pe mâna procurorilor, reclamându-l pentru violarea vieţii private, racolarea minorilor în scopuri sexuale şi şantaj.

"S-a folosit de influenţa pe care o are în mediul online, iar înregistrarea în care o umileşte şi înjoseşte pe fetiţă, în care îi face propuneri cu tentă sexuală, a fost pusă la dispoziţia a zeci de mii de persoane", a explicat BIHOREANULUI avocata familiei, Simona Paşcu (foto).  

În paralel cu ancheta penală, cazul a ajuns şi în dezbaterea judecătorilor, căci părinţii fetei au deschis la Tribunalul Bihor un proces de pretenţii, cerând vloggerului daune morale de 200.000 euro pentru trauma provocată minorei, dar şi obligarea lui de a şterge videoclipul postat, cea din urmă solicitare fiind deja admisă.

Stop joc

Soluţia pronunţată de judecătorul Traian Călin Sabău arată că discuţiile cu adolescenta "nu trebuiau să aibă loc şi cu atât mai puţin să fie răspândite în mediul online", comentariile apărute la adresa victimei având "un conţinut ofensator", iar distribuirea masivă a conversaţiei care conţinea detalii despre viaţa intimă aduce "o gravă atingere unor valori intrinseci fiinţei umane şi o afectare emoţională profundă a minorei".

De altfel, a explicat magistratul, incidentul i-a provocat copilei grave traume psihice, "stări de anxietate, deprimare şi stres", confirmate de un specialist care o consiliază şi în prezent, iar părinţii ei trebuie s-o supravegheze permanent, de teamă să nu-şi facă rău.

Ca atare, judecătorul a dispus eliminarea "de îndată" a videoclipurilor, deoarece "privesc viaţa privată a unui copil, prejudiciile cauzate acestuia sunt grave şi greu de reparat".

Curăţenie generală

Vloggerul s-a conformat. Videoclipul a dispărut de pe varianta publică a contului de YouTube, de pe TikTok şi, după cum a descoperit BIHOREANUL, a fost scos şi de pe un site cu conţinut trivial, mypornvid.fun, unde fusese postat luna trecută.

Căutat de reporter pentru a-şi spune punctul de vedere atât cu privire la acest caz, cât şi despre celelalte vloguri în care "combina" alte adolescente, ba chiar şi copii, Alin Popan nu a răspuns nici apelurilor telefonice şi mesajului care i-a fost transmis prin WhatsApp, deşi l-a citit.

În loc de asta, în ultimele zile, de pe platforma sa de YouTube au început să dispară, rând pe rând, filmuleţele dubioase, atât de pe contul public, cât şi de pe cel pentru abonaţi, semn că, ajuns în vizor, i-a scăzut cheful de caterincă. Iar dacă va fi şi pus la plată, îi va pieri definitiv...


VINE LEGEA
Petiţie pentru excludere

Potrivit site-ului topvloguri.ro, în România există în prezent peste 400 de creatori de conţinut pe platforma YouTube, media de vârstă a abonaţilor lor fiind până în 18 ani.

Deşi YouTube pretinde că are politici clare împotriva videoclipurilor, playlisturilor, miniaturilor şi comentariilor care sexualizează sau exploatează copiii, precum şi sisteme care detectează rapid încălcările regulilor, şi desfiinţează imediat conturile celor vinovaţi, în realitate, după cum se vede, aceste sisteme nu funcţionează.

Dacă până în prezent în România nu exista o reglementare care să oblige utilizatorii platformelor online să filtreze conţinutul, situaţia se va schimba curând. Parlamentul a adoptat un proiect legislativ iniţiat de Guvernul Cîţu, prin care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va deveni nu doar "poliţistul" televiziunilor, ci şi al furnizorilor de platforme online precum YouTube ori Facebook, care vor avea obligaţii clare pentru protejarea minorilor. Legea a fost înaintată pe 10 iunie Preşedintelui României, spre promulgare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!