Aproape 50 de orădence au animat duminică Piaţa Unirii, dansând şi încercând să atragă atenţia asupra violenţei în familie, în special asupra femeilor. Deşi în ultimul an numărul apelurilor din partea femeilor agresate fizic a scăzut în Bihor, acest fapt nu înseamnă neapărat că agresiunile au scăzut. Dimpotrivă, cele două organizatoare ale evenimentului "One billion rising" din Oradea spun că victimele sunt blocate în cămin cu agresorii, fiindu-le şi mai greu să ceară ajutor.

Mai multe victime, mai puţine apeluri

Dansatoarele s-au reunit pe platoul din Piaţa Unirii în jurul orei 12, când organizatoarele evenimentului în orașul de pe Criș, Szabó Andrea (foto stânga), instructoare la Nia Dance, şi Renata Coznici (foto dreapta) de la Omni Yoga, le-au explicat participantelor, atât în limba română cât și în maghiară, că mişcarea internaţională denumită "One Billion Rising" a fost iniţiată de scriitoarea Eve Ensler în semn de protest față de violenţa domestică. Eve a fost ea însăşi abuzată fizic, psihic şi sexual de tatăl ei în copilărie.

Deși evenimentul a fost organizat în aer liber, regulile au fost stricte: toate persoanele care au vrut să danseze au trebuit să păstreze distanţa şi să poarte măşti şi mănuşi.

O parte dintre participante au ținut în mâini pancarte cu diferite mesaje fie în română fie în maghiară precum "Pe plan mondial, la fiecare 2 minute, o femeie este victima unei agresiuni fizice sau sexuale" sau "În România în acest an s-a dublat numărul persoanelor agresate faţă de anul precedent".

Cele două organizatoare au mai spus pe rând - Renata în limba română, iar Andrea în maghiară - că, la fel ca virusul ce provoacă Covid-19, și violența este periculoasă și poate să ucidă.

Ele au mai subliniat şi că, deși numărul apelurilor de urgenţă ale femeilor abuzate a scăzut în anul pandemiei, acest lucru nu înseamnă și că actele de violență s-au diminuat. Dimpotrivă, au arătat ele, numărul femeilor agresate este mult mai mare, iar cifrele au fost influenţate de faptul că victimele nu au mai putut cere ajutor specializat din cauza prezenţei permanente a soţului şi a copiilor în casă.

Tribut pentru natură

Participantele la manifestare au transmis și un îndemn de grijă pentru natură, care anul trecut a avut un mic răgaz să se regenereze, însă izolarea nu ne-a prea ferit de poluare

"Pentru a simboliza acest lucru am adus trei tomberoane (foto), pe care le-am aşezat în aşa fel încât să pară că din ele ies aceste flori. Precum lotusul, care poate răsări din noroaiele apelor, la fel şi omul, prin perseverenţa sa, este capabil să renască din lumea sa întunecată în care trăieşte pentru a-şi continua drumul spre atingerea ţelurilor. Trebuie să îmbrăţişăm natura şi femeile cu respect şi recunoştinţă pentru ca viaţa să poată exista şi în viitor", a mai spus Renata.

După discurs, câţiva orădeni, purtând tricouri cu logo-ul acţiunii, au cântat la tobe şamanice, iar dansatoarele s-au aliniat, aplaudând şi dând din picioare pe ritm.

Aproape de cele abuzate

Orădencele au transformat apoi platoul, aflat în spatele căsuţelor unde se vindeau mărţişoare, într-un ring de dans, punctul culminant al flashmob-ului fiind momentul lor artistic, când timp de 12 minute au dansat pe "Break the Chain" (One Billion Rising) şi "Touching the Void" (Banco de Gaia).

La final, acestea s-au luat de mână şi au format un cerc mare după care au aplaudat, pentru ca apoi primul moment de dans să fie repetat, la cererea mai multor privitori care au vrut să se alăture. 

"Am simţit că anul acesta a fost mai mare nevoie de acest flashmob pentru că pandemia care ne-a ţinut pe toţi în case a avut consecinţe groaznice asupra femeilor abuzate. E nevoie de un astfel semnal de alarmă pentru a afla şi cele care sunt acum blocate în propriul cămin că există o scăpare, dar trebuie să aibă curaj şi să treacă peste sentimentul de ruşine", a spus Victora Benke, una dintre participante.

Flashmob-ul a fost organizat pentru a doua oară la Oradea, prima mişcare de acest gen fiind având loc anul trecut, de 8 martie. 

Cele două organizatoare, care sunt şi prietene de altfel, au explicat pentru BIHOREANUL că după flashmob-ul de anul trecut unele femei agresate au ajuns la ele. "Noi facem parte din categoria celor care nu avut parte de asemenea experienţă, însă astăzi au fost prezente şi femei care au fost abuzate în trecut. Este important ca cele care au nevoie de ajutor să ştie că noi suntem alături de ele. Noi avem rolul de mesager. Dacă ne contactează noi le încurajăm şi le redirecţionăm către instituţiile avizate cu care colaborăm", a spus Andrea Szabó.