Candidaţii liberali nu au curaj să vină în faţa oamenilor fără Ilie Bolojan, în timp ce candidaţii PSD Bihor „sunt demni de compasiune”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, Viorel Cataramă, candidatul surpriză al Pro România Bihor care deschide lista acestui partid pentru Senat în județul Bihor.

Cataramă a fost prezent la întâlnire alături de fostul prefect Claudiu Pop, primul candidat la Camera Deputaţilor, şi coordonatorul Pro România Bihor, Octavian Bara, explicând că a intrat în cursă pentru ca „oamenii să-şi recapete viaţa normală cât mai repede”, referindu-se la problemele generate de pandemia de coronavirus, care, în opinia sa, a dus la încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, „din interese economice obscure”.

„M-am mutat în Oradea”

Celebru după ce, în primăvară, a încercat să se interneze și în spitale Covid şi s-a îmbrăţişat cu oamenii dintr-o comună considerată focar de coronavirus, Cataramă a declarat că nu neagă existenţa virusului, dar vrea ca oamenii să poarte mască din convingere, nu din obligaţie, „să poată beneficia de dreptul la muncă, la cultură, la educaţie, la liberă circulaţie”. „Libertatea e mai importantă decât viaţa. Pentru că viaţă nu există fără libertate", a spus el.

Deşi e născut în Bacău şi are „buletin” de Bucureşti, Cataramă a ținut să sublinieze că nu este nicidecum străin de Bihor, având afaceri aici din 1985, iar din anul 1991 propria fabrică de mobilă în Beiuş, în care a investit în timp 10 milioane de dolari.

„Azi este o unitate etalon a municipiului Beiuş, cu peste 400 de angajaţi, iar eu sunt cetăţean de onoare al oraşului. Am foarte mulţi prieteni aici, iar această candidatură este şi o mare provocare. Dar mie îmi plac provocările", a spus Cataramă, care a și lansat de pe acum o provocare pentru contracandidaţii la Senat din Bihor, invitându-i la trei dezbateri electorale, pe următoarele teme: drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, relansarea economucă a României după catastrofa în care suntem şi problema socială.

Liberalii? Laşi şi fricoşi

“Sper ca cei de la PNL să aibă minimul curaj să vină fără domnul Bolojan. Dar dacă nu se întâmplă lucrul acesta, accept să discut şi cu domnul Bolojan”, a spus Cataramă, cu referire la afişele electorale ale candidaţilor PNL Bihor, unde toţi pozează alături de noul șef al Consiliului Judeţean Bihor.

“Campania electorală văd că o face preşedintele Consiliului Judeţean, candidaţii nu vor să dea singuri piept cu oamenii. Nu au curaj, forţă, pricepere, sunt fricoşi să vină singuri. Au nevoie de o proptea. Sper că domnii candidaţi Carp, Căuş şi Cupşa nu apelează la Ilie Bolojan şi atunci când vor să facă sex”, a comentat Cataramă, numindu-l pe Bolojan „liberal bugetar”, spre deosebire de sine, care este „liberal antrenprenor”.

PSD de toată milă

De altfel, omul de afaceri nu are o părere mai bună nici despre contracandidaţii din PSD. „PSD nu există, am un sentiment de compasiune pentru domnul Mang şi Bodog, pentru înţelegerea dezgustătoare cu PNL şi preşedintele Iohannis de au votat pe bandă rulantă tot ce li s-a pus sub nas”, zice tot el.

Obiectivul declarat de Viorel Cataramă este să depăşească procentul de „15% din voturile valabil exprimate”. Pentru acest scop, a menţionat el, va ajunge în toate localităţile din judeţ pentru a discuta cu toţi cei 101 primari, împreună cu Claudiu Pop, candidat pe primul loc la Camera Deputaţilor, fost prefect și lider al PSD Bihor.

Printre altele, plin de energie, Cataramă a ținut să nege orice relație cu Securiteta comunistă, cum de altfel a consfințit și CNSAS printr-o adeverință de necolaborare, să anunțe de pe acum câștigarea președinției SUA de către Donald Trump, așa cum el prevăzuse și acum 4 ani, și să salute „modelul suedez” în ce privește pandemia de Covid-19, adică „imunizarea de grup”, care acolo a dat roade, astfel că „azi Suedia râde de toți fraierii” din celelalte țări.

„M-am mutat în Oradea până pe 6 decembrie”, a avertizat Cataramă, după ce a precizat că în anii 80, când lucra în comerul exterior și făcea export de mobilă din România, a fost „românul care a stat cel mai mult în hotelurile din Oradea”.

„Suntem cei mai buni dintre cei mai slabi”

Claudiu Pop a spus că ar demisiona acum „a doua oară” din PSD, după incidentul de la Marghita, unde PSD a propulsat în funcţia de viceprimar un membru UDMR, în detrimentul propriului reprezentant. „Dacă eram în PSD acum, îmi mai dădeam demisia încă o dată. Să le ordoni să facă ce au făcut e o tâmpenie inimaginabilă, nu mă mai miră nimic la deciziile acelui individ”, a comentat Pop, cu referire la șeful PSD, Ioan Mang.

Legat de candidatură, fostul prefect susţine că a intrat în cursă pentru că are experienţa şi cunoştinţele necesare ca să-i reprezinte pe bihoreni în Parlament şi să le susţină proiectele de dezvoltare. „Eu nu mă duc să fac politică, mă duc pentru oameni”, a spus Pop.

În legătură cu șansele unui scor rezonabil la alegerile parlamentare, după eșecul de la alegerile locale, liderul Pro România Bihor, Octavian Bara. a ținut să sublinieze că „suntem a patra forță politică în Bihor”, „suntem cei mai buni dintre cei mai slabi”, cu 54 de consilieri locali și un primar, la care însă se vor mai adăuga 27 de consiieri ALDE și câțiva viceprimari. El s-a arătat, însă optimist cu privire la „locomotiva” Cataramă, spunând despre acesta că „va fi o adevărată surpriză pentru ceilalți candidați la Senat”.