E prea energic şi chiar incomod, deloc pe gustul contracandidaţilor angrenaţi în bătălia electorală pentru Parlament, care preferă să-i ignore provocările la dezbateri.

Viorel Cataramă, candidatul Pro România pentru Senat, este, însă, mai mult decât un politician excentric şi gălăgios. Doctor în economie, "din vremea când titlurile se dădeau pe bune", şi membru în Consiliul Investitorilor Români, el spune că are argumente despre cum restricţiile impuse de Guvern pentru limitarea cazurilor de Covid-19 "îngroapă sectorul privat românesc", exemplificând cu situaţia sutelor de producători din cele peste 35 de localităţi pe care le-a bătut în Bihor.

- De ce vreţi să fiţi atât de implicat? De ce atât zbucium, în loc să vă vedeţi de afaceri?

- Multă lume îmi spune asta. Iar eu răspund întotdeauna că nu există viaţă fără libertate şi că firmele mele trebuie să lucreze într-un mediu favorabil, susţinute şi nu distruse de stat. Această politică dusă în ultimii ani, iar acum aceste suspendări de drepturi şi libertăţi, omoară capitalul românesc. Salariile, preţul materiei prime, al energiei au crescut cu peste 30%.

În tot acest timp a rămas o marfă foarte ieftină în România: euro, care nu a crescut cu mai mult de 5%, datorită cursului artificial menţinut de autorităţile române. De aceea avem multe importuri şi din ce în ce mai puţine exporturi. Devin nerentabile. Eu sunt un exponent al capitalului românesc şi am speranţa că voi reuşi în Parlament să schimb legislaţia, percepţia şi să direcţionez România spre o politică similară Cehiei, Poloniei sau Ungariei, unde capitalul autohton este protejat.

Dreptul la muncă, nu ajutoare...

- Cât aţi fost senator, aţi fost preşedintele Comisiei economice. Există vreun act normativ pentru care să vă asumaţi paternitatea?

- Există acte normative care poartă numele meu. Legea întreprinderilor mici şi mijlocii, Legea stimulării exporturilor, Legea regimului juridic al terenurilor sunt legi iniţiate şi semnate de mine. Au fost multe legi şi iniţiative care urmăreau strict creşterea economică, susţinerea capitalului românesc, creşterea exporturilor, reducerea rolului statului în economie...

- De ce legi ar fi nevoie acum? Cum poate Parlamentul să relanseze economia, cum se poate rezolva problema socială generată de epidemie?

- Nu poţi relansa economia, dacă oamenii nu pot munci. Şi atunci, prima măsură e să redai oamenilor dreptul la muncă. Abia după aceea putem să discutăm despre venitul minim de criză, cu care sunt întru totul de acord şi pe care îl susţin, cu măsurile de sprijinire a IMM-urilor. Dar ca să sprijini IMM-urile, trebuie ca acel IMM să muncească.

Poţi să-i reduci impozitele, taxele, poţi să-i faci orice, căci dacă nu munceşte, nu beneficiază de aceste facilităţi. Vor beneficia cei care nu au fost afectaţi de pandemie. Cei mai mulţi nici nu conştientizează că, fără muncă, toate celelalte mijloace n-au nicio valabilitate. Pro România trebuie să intre la guvernare şi să impună o politică de redare a tuturor libertăţilor. Numai aşa se poate redresa România, nu prin ajutoare de la stat.

"Se lamentează, dar votează cu cei care-i distrug"

- Adversarii politici nu vor să discute cu dvs. Dar v-aţi întâlnit în schimb cu reprezentanţii mediului de afaceri din Bihor...

- Pe contracandidaţii mei voi continua să-i provoc la dezbateri. Am observat că e o modă, sunt din ce în ce mai mulţi fricoşi, dar locuitorii Bihorului trebuie să-i ştie, să rămână cu această etichetă de laşi, de fricoşi, de neputincioşi.

Pe de altă parte, întâlnirea cu oamenii de afaceri a fost un şoc pentru ei, pentru că le-am spus că nu e suficient să se plângă pe la colţuri, că eu nu am timp de pierdut, să îi ascult cum se lamentează, după care să văd că se duc şi îi votează pe cei care-i distrug. Dacă vor o politică favorabilă mediului de afaceri, trebuie să voteze o forţă politică care să le reprezinte interesele. La sfârşit mi-au dat dreptate.

- Ce aţi descoperit în campanie în Bihor?

- Eu cunosc foarte bine judeţul, iar acum iau contact cu problemele locale, să ştiu cu ce pot să ajut comunitatea. Am fost deja în peste 35 de localităţi, am fost în pieţe şi târguri la Oradea, Tinca, la Salonta, Beiuş, la Abrămuţ, Diosig. În Oradea, de pildă, au anunţat că închid Piaţa 100, culmea, un bazar în aer liber. La Săcueni m-am întâlnit cu o doamnă care vindea la o tarabă produse din grădină. Are 5 copii. Dacă închizi piaţa aceea, ea ce face?

Ceea ce se întâmplă e o politică asumată şi conştientă de distrugere. Sunt familii cu copii mici, antreprenori tineri şi bătrâni, care nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă. Dacă ar fi după mine, acum, în această perioadă, aş închide hypermarketurile şi aş lăsa toate pieţele deschise, pentru ca producătorii români să-şi poată vinde produsele. Nu i-aş închide pe amărâţii de români, ci multinaţionalele.

- Mesajul dvs. este "Libertate în Bihor". Ce să înţelegem, că suntem sub jug?

- Înseamnă că, din decembrie, vocea bihorenilor se va auzi în Parlamentul României clar şi răspicat. O voce care le va apăra drepturile şi libertatea, libertatea în educaţie, în sănătate, în economie, care îi va ajuta să redevină propriii lor stăpâni.             

Comandat de Partidul Pro România, filiala Bihor. Cod mandatar financiar 11200008