Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor la Senat, s-a dezlănţuit din nou, luni, la adresa contracandidaţilor săi, acuzându-i că refuză să accepte să participe la o dezbatere publică alături de el, numindu-i „laşi şi fricoşi”, la adresa lui Ilie Bolojan, pe care îl acuză de „cinsim extrem”, dar şi a unui poliţist local din Oradea, care l-ar fi... spionat, probabil la comanda adversarilor politici.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă iniţiată de coordonatorul Pro România Bihor, Octavian Bara, care a anunţat cu acest prilej fuziunea cu ALDE, printr-un congres comun unde s-a lansat programul electoral şi s-a decis susţinerea pentru funcţia de prim-ministru a preşedintelui formaţiunii, Victor Ponta.

Cea mai „nimerită alegere”

„În timpul crizei din 2012, măsurile luate de domnul Ponta au fost cele mai liberale posibile, deşi el era de la PSD atunci. A reuşit să aducă salariile înapoi la nivelul care au fost, să reducă TVA, să crească şi colectările la buget. Toate aceste măsuri au făcut ca economia României să cunoască o creştere vizibilă”, a explicat coordonatorul Pro Romania Bihor, Octavian Bara, motivul pentru care Ponta ar fi cea mai „nimerită alegere” susţinând că actualul guvern acţionează haotic, provocând prin măsurile dispuse o adâncire a crizei şi nu o ameliorare a situaţiei generate de pandemie.

Potrivit lui Bara, introducerea unui venit minim de criză pe persoană pe membrii de familie, sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemie - din HORECA, agricultură şi industrie alimentară -, reducerea TVA, reducerea impozitului sau chiar scutiri de impozite, subvenţionarea cu 50 % a chiriilor pentru firmele care nu funcţionează, redeschiderea şcolilor, testarea masivă a populaţiei pentru noul coronavirus sunt doar câteva din măsurile pe care Ponta le are în vedere „din prima zi” în cazul în care ar fi instalat ca premier.

„În loc să-i lase pe copii la şcoală, să asigure teste pentru elevi şi profesori, personal medical la cabinetele din incinta acestora, îi ţine pe copii acasă şi dă zile libere părinţilor, care şi aşa au probleme pentru că firmele concediază masiv angajaţi şi riscă să-şi piardă locurile de muncă. Şcoala online nu e şcoală, e o lălăială, doar ca să zicem că nu facem nimic”, a explicat liderul Pro România Bihor, care caracterizează actuala guvernare drept incompetentă şi susţine că aceasta va falimenta economia românească.

„Practic vor rămâne deschise doar supermarketurile şi secţiile de votare. Avem nevoie de alegeri, da, lumea trebuie să conştientizeze că aceste alegeri sunt foarte importante pentru direcţia pe care vom merge, pentru că am ajuns să ieşim cu bilete de voie iar în curând vom primi mâncare pe cartelă, că nu vom mai produce nimic”, susţine Bara.

Maratonul lui Cataramă

Problemele generate de noile interdicţii instituite de Guvern pentru limitarea cazurilor de Covid-19 au fost descrise şi de Viorel Cataramă, candidat la Senat, care de o săptămână a pornit un adevărat maraton în judeţ, unde discută cu localnici prin pieţe şi târguri, dar şi cu primarii.

„Am un calendar precis, astfel încât să acopăr întreg judeţul Bihor în  această perioadă. Deşi sunt restricţii, pandemie, eu voi merge în continuare. Până acum am vizitat peste 30 de comunităţi locale, am luat cunoştinţă cu problemele lor, mi le-am notat, astfel încât dacă voi ajunge în Parlamentul României, să le pot găsi o rezolvare împreună cu colegii mei”, a declarat Cataramă, dând ca exemple comunele Borş, „unde oamenii sunt proprietari pe reţeaua de gaz, dar o folosesc alţii”, Tileagd, unde ar fi nevoie de această reţea şi nu o au, și Sânmartin, unde „există probleme cu apa termală”.

Pentru prima dată într-un astfel de periplu în Bihor, Cataramă s-a declarat „plăcut impresionat”, ba chiar şi-a făcut cumpărături din piețe. „Am cumpărat un pom fructifer pe care mi-l voi planta în grădina din Snagov, am cumpărat şi varză, legume şi fructe. Eu susţin în mod necondiţionat dreptul cetăţenilor României de a munci, pentru că am ajuns într-o situaţie ridicolă. Oamenii vor să muncească, iar guvernanţii le interzic munca. Un lucru pe care nici comuniştii nu l-au făcut”, a comentat el.

Amendat în Piaţa 100 

Cum era de aşteptat, plimbările milionarului nu au fost lipsite de incidente, duminică alegându-se cu o amendă de 2.000 lei după ce un poliţist local l-a dibuit fără mască prin Piaţa 100. „Nu a fost o constatare, aşa cum ar fi fost normal”, se plânge, însă, Cataramă, susţinând că poliţistul l-ar fi urmărit şi filmat o jumătate de oră până să prindă momentul în care a rămas fără mască, ceea ce îl duce la gândul că a fost o şicană.  

„Pot să cred că autorităţile locale au dispus urmărirea şi spionarea mea ca şi candidat oficial la Senatul României. Acel poliţist mi-a spus clar că în această perioadă m-a urmărit şi m-a filmat. Este dreptul legitim al jurnaliştilor să urmărească un candidat, dar este ilegal să facă acest lucru  funcţionar sau angajat al Statului Român, plătit inclusiv din banii mei, din taxe şi impozite. Nu au niciun temei legal să mă urmărească, să mă spioneze, să mă înregistreze. Această convorbire (cu poliţistul, n.r.) eu o am pe bandă şi am contactat echipa de avocaţi pentru a acţiona în consecinţă”, a spus milionarul, care aşteaptă să i se trimită acasă şi procesul verbal de constatare, pentru a-l contesta.

Concedierile lui Bolojan: o decizie scandaloasă

În conferinţa de presă, Cataramă s-a referit, din nou, şi la decizia preşedintelui Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, de a concedia 50% din angajaţii instituţiei, pe care a descris-o ca fiind „revoltătoare, scandaloasă şi de un cinism extrem”.

„Eu sunt cel care am lansat în public conceptul de aristocraţie bugetară, eu sunt cel care de câţiva ani militez pentru un stat suplu, pentru reducerea cu 25% a numărului de bugetari, însă toată această acţiune a mea s-a bazat pe un moment de creştere a economică a României, nu acum, într-o perioadă de criză extremă, când activitatea economică se prăbuşeşte. Este o inconştienţă maximă, o declaraţie în scop electoral, propagandistic”, a acuzat el.

Totodată, el s-a declarat surprins că „nimeni nu face campanie electorală în Bihor” şi şi-a reiterat invitaţia adresată contracandidaţilor săi la dezbateri publice mediate de jurnaliştii locali, „pentru ca cetăţenii din Bihor să cunoască modalităţile prin care vor aduce mai mult bine judeţului”. „Revin cu propunerea pentru domnii Gheorghe Carp, Florian Bodog, Ioan Mang, Radu Coste, Cseke Attila, să accepte această provocare. Să nu fie laşi şi fricoşi, că nu vor fi mâncaţi de electorat şi nici de presă”, a spus el.

Milionar, caut distracţie

Mutat la Oradea de câteva săptămâni, Cataramă s-a plâns de lipsa locurilor de distracţie şi visează să transforme Oradea într-un oraş „mai puternic decât Cluj şi Timişoara”, de unde tinerii să nu fie nevoiţi să plece, care să aibă chiar şi propria Operă, nu doar Filarmonică, dar şi un centru universitar unde, printr-o politică de dezvoltare, s-ar putea atrage chiar şi 100.000 de studenţi.

„Bolojan a făcut multe lucruri bune. Dar a venit momentul ca altcineva să facă ceea ce Bolojan nu e capabil”, a spus el, explicând că acest lucru este posibil prin încurajarea învăţământului superior, inclusiv cel privat, înfiinţarea unor secţii, facultăţi, atragerea unor profesori cu renume, construirea unor cămine. „Eu ştiu că există autonomie universitară, dar printr-o colaborare între autorităţile locale şi parlamentari, este posibil. Eu pot”, a încheiat Cataramă.

Comandat de Partidul Pro România, filiala Bihor, cod mandatar financiar 11200008