Vă e poftă de viaţă? Poftiţi în Cetate! Sute de orădeni au luat parte vineri seară la deschiderea primei ediţii a festivalului "Primăvara din grădină", gândit să promoveze produsele locale şi un regim de viaţă sănătos.

"Acesta este primul eveniment de primăvară şi, tot în premieră, în seara aceasta Filarmonica din Oradea va cânta în Cetate "Primăvara" de Vivaldi", a declarat în deschiderea festivalului, preşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", principalul organizator al festivalului.

La deschiderea festivalului au mai luat parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea care a insistat pe necesitatea promovării producătorilor locali.

"Primăvara în Oradea este un debut din care sper să facem un eveniment anual. Trebuie să îi încurajăm pe cei care produc în judeţul Bihor să vină aici şi să ne înveţe pe toţi ce înseamnă să produci şi să consumi sănătos", a spus Bodea.

Prezent la eveniment, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre necesitatea punerii în valoare atât a produselor cât şi a valorilor locale. "Mă bucur că putem lua parte la un eveniment care promovează produsele locale şi sănătoase din Bihor şi mă bucur că încet – încet, Cetatea prinde viaţă", a spus Birta.

Vivaldi în Cetate

Dacă în jurul orei 17 în curtea Cetăţii erau puţin peste 200 de orădeni, o oră mai târziu numărul lor se dublase şi creştea constant.

Mulţi dintre participanţii de eveniment şi-au ocupat din timp locurile pe scaunele din faţa scenei fără să le pese de soarele usturător. Nonconformiştii s-au întins direct pe iarba plantată sub copacii păstraţi la pietruirea curţii frotificaţiei.

Publicul a răsplătit artiştii filarmonicii orădene cu aplauze la încheierea fiecărui fragment interpretat şi a părut cu atât mai încântat de "Primăvara" de Antonio Vivaldi.

Zidurile de cărămidă şi piatră au făcut ca acordurile simfonice să sune surprinzător de bine pentru incinta unei construcţii militare, semn că reprezentanţii similare ar putea avea loc şi pe viitor.

"Sper că asistăm la crearea unui precendent", i-a spus unui cunoscut vicepreşedintele Bodea care a susţinut şi în trecut necesitatea organizării unor reprezentaţii ale filarmonicii orădene în spaţiul public orădean.

Poftiţi la masă!

Cetatea este în acest weekend un refugiu nu doar pentru melomani, ci şi pentru gurmanzi. La chioşcurile aliniate de-a lungul curţii peste 30 de producători bihoreni îmbiau trecătorii cu produse din grădina proprie.

Un kilogram de roşii mai, cărnoase, costa între 10 şi 12 lei iar o legătură de salată sau de ceapă, câte un leu. La tarabe se mai vindeau dulceţuri de toate felurile produse în Coleşti, uleiuri de tot felul de seminţe, sucuri de cătină şi alte fructe presate la rece, pălinci, vinuri, produse de panificaţie sau apicole.

În zona din faţa viitorului muzeu al pâinii, au fost întinse corturi de la care comercianţii locali vindeau frigărui, mititei sau cârnaţi trecătorilor atraşi de mirosul îmbătător şi sucuri sau bere însetaţilor.

Spectacolul continuă...

Seara pe scena din curtea Cetăţeii urcat artişti amatori care au susţinut spectacole folclorice, lucru care se va întâmpla în fiecare seară până la încheierea festivalului.

Pentru orădenii cu alte gusturi muzicale, sâmbătă de la ora 20 va avea loc un concert al trupei Taxi iar duminică seara va cânta solista Adda.

Festivalul "Primăvara din Cetate" este organizat de Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana" în colaborare cu Asociaţia pentru promovarea turismului în Orada şi regiune, Centrul pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Bihor şi Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.