Mii de credincioşi din Bihor, dar şi din alte judeţe, mulţi dintre ei oameni în vârstă, s-au adunat, sâmbătă, la Mănăstirea Izbuc din comuna Cărpinet pentru a lua parte la sfinţirea noii biserici "Adormirea Maicii Domnului" din incinta aşezământului monahal de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciobotea. 

Biserica, numită şi "Catedrala Munţilor Codru Moma", are ca model arhitectural biserica Mănăstirii cneziale Ravaniţa din Serbia (1377) şi a fost construită la iniţiativa PS Sofronie Drincec, piatra de temelie fiind pusă în 2010.

Majoritatea credincioşilor poartă măşti, însă normele de distanţare fizică nu prea sunt respectate, căci mulţi dintre participanţi vor să fie cât mai aproape de locul slujbei, deşi aceasta este proiectată şi pe un ecran de mari dimensiuni.  

Asfalt proaspăt

Sâmbătă dimineaţă a fost rumoare în comuna Cărpinet, unde s-au adunat sute de maşini şi autocare venite din Bihor, dar şi din judeţe ca Hunedoara, Olt, Maramureş, Alba şi chiar Constanţa. Maşinile au fost parcate pe o distanţă de aproape 3 kilometri faţă de mănăstire, cele mai multe în locuri improvizate. 

În apropierea lăcaşului, autorităţile au turnat asfalt proaspăt pe şosea, în alte locuri au astupat gropile din carosabil, iar în altele au extins şoseaua tasând pietriş lângă asfalt. Chiar lângă mănăstire, asfaltul este atât de proaspăt încât sâmbătă dimineaţa încă avea mirosul specific. 

În jurul noii biserici au fost amenajate locuri pentru credincioşi, inclusiv zone cu băncuţe şi umbrele pentru cei vârstnici. Totuşi, pentru a fi cât mai aproape de înalţii ierarhi, credincioşii se înghesuie mai toţi în jurul noii biserici.

Sunt, totuşi, şi câţiva care urmăresc slujba de târnosire a noii biserici – care a început în jurul orei  11 - distanţaţi pe dealurile de lângă mănăstire.

Liturghia şi slujba de sfinţire s-au ţinut în altarul de vară al bisericii, adică pe o scenă în aer liber, în faţa căreia au fost dispuse - distanţat - câteva scaune pentru invitaţi.

Între aceștia s-au numărat mai multe credincioase în vârstă, îmbrăcate în port popular. 

(credit foto: basilica.ro)

Clericii au continuat slujba de târnosire apoi, înconjurând biserica şi intrând în aceasta.  

(credit foto: Basilica.ro)

Cu mască, dar fără distanţare

Cei mai mulţi dintre credincioşi poartă măşti de protecţie, chiar dacă slujba are loc în aer liber. De altfel, Episcopia Ortodoxă a cerut asta prin comunicatele de presă care au precedat evenimentul. Şi la faţa locului au fost dispuse afişe prin care li se aminteşte participanţilor că trebuie să poarte mască şi să păstreze distanţa de 1,5 metri unul faţă de celălalt. Puţini respectă, însă, regula din urmă. 

La faţa locului au fost mobilizate şi echipaje ale Jandarmeriei, SMURD şi Ambulanţei.

Târnosirea bisericii de la Izbuc este ocazionată de câteva aniversări importante pentru ortodocşii din Bihor. Este vorba despre aniversarea Centenarului reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, dar şi împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, precum şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

UPDATE: Buluceală pentru închinare

Slujba de târnosire a bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" s-a încheiat în jurul orei 13.20, preoţii binecuvântându-i cu apă sfinţită şi pe credincioşii prezenţi.

În discursul său, PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a spus că este pentru prima oară când un patriarh face o vizită canonică la Mănăstirea Izbuc. Vatra monahală aniversează anul acesta 92 de ani de la reîntemeierea ei de către Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, Roman Ciorogariu (1920-1936).

Totodată, PS Sofronie le-a mulţumit autorităţilor pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentelor dedicate aniversării Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, pomenindu-i pe prefectul Dumitru Ţiplea şi pe vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, ambii prezenţi la eveniment.

(credit foto: Basilica.ro)

După plecarea clericilor, credincioşii s-au bulucit să intre pentru închinare în Sfântul Altar, deşi călugării le-au spus la faţa locului (la fel ca Episcopia în comunicările anterioare) să respecte regulile de distanţare şi să intre pe rând.

În mod excepţional, pentru a evita aglomerările, noua biserică a Mănăstirii Izbuc va fi deschisă pentru o săptămână (până pe 27 septembrie) inclusiv în afara programului liturgic.

Călugării de la Mănăstirea Izbuc le-au împărţit pelerinilor, la plecare, prescură, felii de cozonac, împachetate, dar şi câte trei sarmale, în caserole.