S-a terminat votul online, urmează cel din urnă! Prima etapă a programului de bugetare participativă din acest an s-a încheiat, iar pe 11 decembrie, reprezentanţii Primăriei vor începe întâlnirile cu orădenii, care vor putea vota şi fizic proiectele preferate. La final, ideile care vor aduna cei mai mulţi susţinători vor fi implementate.

Statuie, semafor, fântâni...

Din 18 septembrie până pe 27 noiembrie, orădenii au putut vota online proiectele preferate din cele 41 acceptate în programul de bugetare participativă din acest an. În total, 1.595 de voturi au fost exprimate pe internet.

"Cele mai multe voturi, adică 334, au fost consemnate pentru proiectul prin care se doreşte înlocuirea bustului de beton al poetului Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz şi un soclu nou", a transmis Primăria.

Clasamentul continuă cu iniţiativa montării unui semafor cu temporizare în Calea Aradului, lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea, care a strâns 203 voturi, apoi cu amenajarea unor fântâni arteziene pe Podul Sfântul Ladislau (156 de voturi) (foto jos).

Orădenilor le place şi ideea cu marcarea colorată a intersecţiilor între şosele sau trotuare şi pistele pentru biciclete (foto jos) (154 de voturi) şi cea cu desenarea picioarelor podului rutier de la intrarea în Oradea dinspre Sânmartin (foto jos) (80 de voturi). 

Au şanse de câştig

În Top 10 au mai intrat proiectele pentru montarea unor trasee de căţărat în parcurile din oraş (74 de voturi), transformarea Căii Adevărului în stradă cu sens unic, care ar trebui şi dotată cu limitator de viteză şi trotuar (67 de voturi) şi amenajarea unui parc muzical (foto jos), cu instrumente la care copiii să poată exersa (66 de voturi). 

Trei proiecte se bat pentru locul 10, având acelaşi număr de voturi, 57: montarea de fântâni arteziene cu apă potabilă în parcurile şi zonele pietonale din Oradea, amenajarea unei treceri de pietoni în faţa Liceului Teologic Reformat Lorántffy Zsuzsanna şi instalarea în oraş a două totemuri digitale, care să promoveze evenimentele locale. 

Deocamdată, mai puţină susţinere au proiecte ca plantarea de păduri urbane în Oradea, amenajarea de coridoare umbrite prin oraş, extinderea echipamentelor de fitness în toate parcurile, amenajarea unei piste de biciclete spre Colegiul Mihai Eminescu ori amplasarea de tonomate care să ofere bilete OTL în schimbul unor PET-uri. 

Programul de bugetare participativă are şi două idei care n-au atras nici un vot, nici măcar al iniţiatorului: amplasarea de panouri de căţărat prin parcuri şi de staţii pentru repararea bicicletelor prin oraş. 

O săptămână de dezbateri

Programul de bugetare participativă continuă cu dezbaterile care vor fi organizate în oraş, pentru ca cetăţenii să poată vota şi fizic proiectele preferate.

"Între 11-18 decembrie, vor fi organizate 10 întâlniri la nivelul cartierelor din municipiu, la care administraţia locală aşteaptă cetăţenii să voteze. Menţionăm că o persoană poate vota atât online, cât şi la întâlnirile organizate în cartiere, dar de fiecare dată doar un singur proiect", a transmis Primăria.

Prima întâlnire cu alegătorii va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 17, la Liceul Don Orione, iar a doua va avea loc la 18:30 la Şcoala Gimnazială Avram Iancu. Pe 12 decembrie, de la ora 17, o întâlnire va avea loc la Liceul Onisifor Ghibu şi de la ora 18.30 la Şcoala Dimitrie Cantemir, iar o zi mai târziu sunt programate dezbateri la Căminul Multifuncţional Episcopia (ora 17) şi la Şcoala Ion Bogdan (ora 18.30). Pe 14 decembrie, votul se va da la Liceul Lucian Blaga (ora 17) şi la Şcoala Generală nr. 11 (ora 18.30), iar în ultima zi dedicată dezbaterilor, pe 18 decembrie, de la ora 17, la Şcoala Gimnazială Dacia şi de la ora 18.30 la Primărie.

100.000 lei pe proiect

La final, municipalitatea va trage linie şi va stabili care sunt ideile pe care le va finanţa. Bugetul total al programului este de 1,5 milioane lei, iar fiecare proiect poate obţine o finanţare maximă de 100.000 lei, cu tot cu TVA. Este posibil ca Primăria să finanţeze chiar mai mult de 15 proiecte, pentru că selecţia se va face în funcţie de numărul de voturi, până la epuizarea sumei.

În cadrul celor trei sesiuni de bugetare participativă de până acum, organizate în anii 2017, 2018 şi 2022, au fost selectate pentru finanţare de la bugetul local 37 de proiecte propuse de către orădeni. Printre acesta s-au numărat modernizarea Parcului Petőfi şi construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, ambele în lucru, şi proiectele de artă stradală "Anotimpurile Art Nouveau" şi "Dream Big", realizate pe străzile Tudor Vladimirescu, respectiv lângă Parcul I.C. Brătianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!