Doar zece orădeni au participat la prima întâlnire pentru votul cu urnă din cadrul proiectului de bugetare participativă, organizată joi seară de municipalitate la Liceul Don Orione.

"Începem mai greu..."

De altfel, jumătate dintre participanţi au făcut parte din staff-ul primarului Florin Birta, care a venit însoţit de directorul economic Eduard Florea, de angajaţi ai municipalităţii şi reprezentanţi ai şcolii. Deşi invitaţi în scris de Primărie, la întâlnire nu au luat parte nici măcar orădenii care au depus proiecte, pentru a le susţine în faţa asistenţei.

„Se pare că începem puţin mai greu. În ciuda acestui fapt, ne vom continua cele zece întâlniri cu orădenii programate şi sperăm că la următoarele dezbateri participarea va fi mai bună", le-a spus, vizibil stânjenit, primarul Florin Birta orădenilor aşezaţi în bănci.

Participarea redusă a orădenilor l-a luat pe surprindere inclusiv pe primar. "Mă aşteptam să fie mai puţină lume, dar nu atât de puţină. De obicei la primele întâlniri prezenţa este mai redusă, până ce orădenii care au depus proiecte reuşesc să îşi mobilizeze susţinătorii şi până ce află cetăţenii de votul cu urnă", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Potrivit edilului, în pregătirea viitoarelor întâlniri, angajaţii municipalităţii vor încerca o promovare mai bună a dezbaterilor. "Dacă va fi nevoie, vom afişa programul întâlnirilor inclusiv la intrarea în blocuri", a spus Birta.

Au rămas 32 de proiecte

După cum BIHOREANUL a mai scris, în cadrul ediţiei 2022 a procesului de bugetare participativă Primăria pune la bătaie 1,5 milioane lei pentru finanţarea proiectelor propuse de orădeni, în limita sumei de 100.000 lei pe proiect.

"Începând cu această ediţie am ales să finanţăm proiecte mai mici, care se pot implementa rapid şi pot fi vizibile de la un an la altul", a explicat primarul Florin Birta, care a spus că "dacă oamenii vor vedea că proiectul lor a fost implementat vor fi mai implicaţi".

În actuala ediţie de bugetare participativă au fost înscrise 72 de proiecte, din care au rămas în cursă, în urma verificării juriului, doar 32. Juriul a respins proiectele care depăşeau limita de buget şi proiectele generale, care nu făceau referire la o anumită zonă.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, proiectele pot fi votate nu doar de orădeni, ci şi de cetățenii care locuiesc în alte localităţi dar învaţă sau lucrează în Oradea.

De asemenea, din dorinţa de a implica tinerii, municipalitatea a coborât la 16 ani vârsta minimă a participanţilor la vot.

Etapa votului cu urnă din cadrul bugetării participative a început pe 5 septembrie şi se va încheia pe 25 septembrie. Ultima din cele zece dezbateri publice este programată să aibă loc joi, 22 septembrie, de la ora 18:30, în sala mare a Primăriei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!