Primarul Ilie Bolojan nu crede în lacrimi. Protestele orădenilor nu au avut efectul scontat. Consiliul Local a hotărât joi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, majorarea cu 50% a impozitului datorat pentru clădirile mai mici decât cele învecinate sau nealiate frontului stradal situate în centrul istoric al oraşului sau pe una dintre principalele artere de acces.

Supraimpozitare şi facilităţi

Regulamentul "privind aplicarea unor cote adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit" a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL.

Acest regulament nu are la bază studiul care să stabilească nivelul de înălţime al clădirilor de pe străzile vizate. 

"Dorim să aplicăm politici publice care influenţează comportamente sociale, să influenţăm contextul în care oamenii iau decizii, aplicând facilităţi şi constrângeri, iar pe baza acestora lucrurile să evolueze în direcţia bună", a afirmat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local de joi.

Astfel, pe de o parte Primăria va supraimpozita cu 50% clădirile insuficient de înalte sau retrase faţă de frontul stradal, iar pe de cealaltă parte va scuti timp de cinci ani clădirea nou construită de impozitul pe proprietate şi va scuti proprietarii dispuşi să investească în clădire de taxa pentru Autorizaţia de Construire în valoare de 1% valoarea lucrărilor respectiv de taxa pentru ocuparea domeniului public cu schele sau materiale de construire.

Clădirile care urmează să fie supraimpozitate vor fi stabilite în urma unui studiu pe care municipalitatea urmează să îl achiziţioneze cu 132.000 lei.

"Studiul va fi predat etapizat. În toamnă vom fi în măsură să primim datele pentru din zona centrală astfel încât Consiliul Local să poată aproba prin Hotărâre de Consiliu Local acele clădiri", a precizat edilul.

Altfel spus, primele cote de supraimpozitare pentru zona centrală vor fi aplicate încă de anul viitor.

Regulament cu opoziţie

Proiectul de regulament privind supraimpozitarea clădirilor cu 50% s-a lovit de opoziţia consilierilor locali ai UDMR şi PSD.

Şeful grupului UDMR, Kirei Melinda, a ţinut să precizeze că de vreme ce imobilele vizate de municipalitate au fost construite având toate avizele şi aprobările nu este normal ca acum Primăria să le supraimpoziteze.

"Cum pot eu să vin să contest acum ce ceva ce s-a aprobat acum 100 de ani?", a întrebat Kirei.

La fel, consilierul Kis Gabor (UDMR) a dat de înţeles că municipalitatea a pus carul înaintea boilor cerând Consiliului Local adoptarea unei hotărâri înainte să fi fost comandat studiul care ar trebui să stea la baza ei.

"Până la finalizarea studiului nu ştiu cine se va duce pe teren şi va spune clădirea aia sau aialaltă ar trebui supraimpozitată sau demolată", a declarat Kis.

Consilierul a cerut conducerii Primăriei să amâne adoptarea regulamentului până la predarea studiului comandat. "Să reveniţi cu acest regulament şi să discutăm în detaliu după finalizarea studiului", a spus consilierul.

Intervenţia consilierilor opoziţiei nu a contat. Regulamentul privind supraimpozitarea a fost adopat cu votul reprezentanţilor PNL.