Echipa de volei LPS Bihorul Oradea s-a clasat pe locul al VI-lea la turneul final al Campionatului Național de juniori I, care s-a desfășurat la Baia Mare, în perioada 5-6 iunie.

Aparent, clasarea pentru echipa orădeană, care are în lot jucători valoroși, este surprinzător de slabă, însă aceasta are o explicație, mai mult „organizatorică” decât sportivă.

În fapt, a fost vorba despre interpretarea regulamentului. Acesta prevedea obligativitatea fiecărei echipe să utilizeze cel puţin un jucător care să aibă înălţimea de 1,93 metri. Cu toate acestea, atât cei de la LPS Bihorul, cât și alte echipe din țară au cerut o dispensă de la această regulă, înainte de turneele semifinale, iar pentru a încuraja competiția, reprezentanții Federației au acceptat reducerea la 1,91 m.

Interesant este că, deși au avut acest drept, obținut însă doar verbal, și la turneul final, iar antrenorul orădean Zoltan Kovacs și-a trimis în teren cel mai înalt jucător de 1,91 m, la primul meci, cu LAPI Dej, câștigat clar cu scorul de 3-0, reprezentanții altor echipe au depus contestație și au obținut câștig de cauză. Considerându-se că formația orădeană a utilizat cel mai înalt jucător sub standardul cerut, aceasta nu a mai avut drept de calificare în faza superioară.

Așa se face că, nemaiavând o miză, tehnicianul Kovacs a utilizat întreg lotul de jucători la celelalte partide. Ei au mai obținut o victorie, 3-1 cu LPS Piatra Neamț, dar au suferit și o înfrângere, 0-3 cu CNNT Craiova, și s-au clasat pe locul II în grupă, dar pentru că nu aveau drept de calificare, au luat drumul fazei locurilor 5-8. După ce au învins CSS Buzău cu 3-0 și au cedat cu 1-3 în fața formației LPS Piatra Neamț, orădenii s-au situat în final pe locul VI.

„Este o situație care ne-a bulversat. Eu mai aveam în lot doi jucători care depășeau înălțimea de 1,93 m, dar am utilizat jucătorul mai valoros, bazându-mă pe asigurările pe care le-am primit încă înaintea fazei anterioare. Clar, celelalte echipe aveau interesul să ne scoată din cursă, pentru că noi ne băteam la primele locuri. Așa stând lucrurile apoi, am utilizat și alți jucători, pentru că nu mai contau rezultatele”, a declarat antrenorul Zoltan Kovacs.

Într-o altă ordine de idei, trei voleibaliştii orădeni de la LPS Bihorul, Andrei Crişan, Valentin Pantea şi Cristian Maier, participă în această săptămână la întrecerile Olimpiadei de Tineret la volei pe plajă, întreceri care au loc la Albena în Bulgaria.