Doi orădeni care au credite la Volksbank şi au obţinut anul trecut sentinţe irevocabile pentru recuperarea comisioanelor abuzive plătite au apelat, luni, la executor judecătoresc ca să îşi intre în drepturi.

"Sunt doi clienţi ai băncii care au credite şi care au obţinut în aprilie, respectiv noiembrie anul trecut, sentinţe definitive prin care banca este obligată să le restituie comisioanele abuzive, şi anume comisionul de risc redenumit ulterior comision de administrare. Într-un caz e vorba despre 19.000 franci elveţieni, iar în celălalt, de 5.000", a explicat BIHOREANULUI avocata Simona Paşcu, cea care i-a reprezentat în instanţă.

Potrivit acesteia, deşi au fost notificaţi, reprezentanţii băncii au invocat diverse motive ca să nu pună în aplicare sentinţele judecătoreşti, ultima găselniţă fiind faptul că acestea nu precizează cuantumul sumelor pe care sunt obligaţi să le restituie, iar calculele făcute de cei doi clienţi în baza scandenţarului de plată ataşat contractului de credit nu ar corespunde realităţii.

"Este o lipsă de respect din partea băncii faţă de doi clienţi de bună credinţă. Când cei doi clienţi au trimis prima notificare, nici n-au răspuns. Apoi, când au revenit cu o somaţii prin avocat, au motivat că au nevoie de timp. Dacă oamenii nu îşi achită ratele la timp, după o lună, două, sunt executaţi. Că ei nu plătesc 3 luni, nu e nicio problemă", a mai spus Paşcu.

Astfel, orădenii au apelat la executorul judecătoresc Gheorghe Beiuşan care, însoţit de poliţişti, s-a prezentat, luni, la sediul sucursalei Volksbank, pentru a pune sechestru pe bunurile mobile ale unităţii.

Executarea silită a fost amânată, însă, cu o zi, după o discuţie purtată cu reprezentanţii băncii, care au promis că, în decurs de 24 de ore, vor vira sumele cerute. Au şi făcut-o, dar numai în parte.

"Este o discuţie legată de cuantumul sumei. Oamenii au calculat într-un fel, banca susţine că sumele nu corespund. Noi am cerut, acum, să comunice punctul de vedere, iar miercuri vom decide dacă se mai impune executarea silită", a declarat, marţi, BIHOREANULUI, executorul Gheorghe Beiuşean.

Avocata Simona Paşcu consideră, însă, că reprezentanţii băncii încearcă în continuare să tărăgăneze punerea în executare a sentinţei judecătoreşti, disputa privind cuantumul datoriei putând fi clarificată ulterior în faţa instanţei.

"Clienţii au plătit în baza scadenţarului, iar instanţa a decis ca banca să returneze banii. Acum, brusc, scandenţarul respectiv nu mai e corect. Nici acele comisioane nu au fost legale, însă oamenii tot le-au plătit, chiar şi în timpul procesului. Corect ar fi acum ca şi banca să se supună sentinţei. Iar dacă au dovezi că nu e suma corectă, să conteste executarea şi să prezinte dovezile în faţa instanţei. Dacă instanţa va decide că suma pe care o cerem nu e cea reală, vom plăti atunci", a declarat avocata Paşcu.