La o săptămână după ce preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, i-a cerut şefului CJ, Radu Ţîrle, să ia măsuri pentru a face suportabilă situaţia angajaţilor instituţiei, obligaţi să returneze sume cuprinse între 12.000 şi 15.000 de lei, iar Ţîrle i-a răspuns acuzându-l că face valuri din motive electorale, vicele CJ şi al PNL Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a venit cu o altă dezvăluire.

Volo, sabotaj la Ţîrle

El a recunoscut că, practic, a "sabotat" dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean ce impunea ca funcţionarilor să li se reţină din salarii sume cât mai mari şi cât mai repede pentru recuperarea sporului de dispozitiv şi drepturilor speciale încasate între anii 2009-2011, dar ulterior considerate "necuvenite" de către Curtea de Conturi.

"Ordonatorul principal de credite (n.r. - adică preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle) a dat dispoziţie ca funcţionarilor să li se reţină din salarii sumele considerate "necuvenite" în 36 de luni, dar nicăieri în deciziile Curţii de Conturi nu este trecut termenul acesta ca limită pentru recuperarea sumelor de la angajaţi", a explicat Voloşeniuc într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

După care a adăugat, sec, că: "Eu am ţinut hârtiile prin anumite birouri cât am putut de mult..." şi că "eu sunt convins că se puteau reţine din salariile oamenilor chiar şi numai 10 lei pe lună, nu câteva sute de lei".

De asemenea, Voloşeniuc a spus că este posibil ca banii recuperaţi de la funcţionari să fie utilizaţi de PDL pentru campania electorală: "S-ar putea ca PDL să fi pus presiune pe președinții lor de consilii județene pentru a strânge bani de campanie electorală". Ulterior, întrebat de BIHOREANUL pe ce se întemeiază, vicele liberal a explicat că sumele recuperate de la angajaţii din administraţie nu sunt prevăzuţi ca venituri în buget, astfel încât nimeni nu a oferit lămuriri la ce anume vor fi folosiţi, cel mai probabil fiind ca reprezentanţii PDL să-i cheltuiască în scopuri politice, cu ocazia alegerilor locale şi parlamentare.

Lăsaţi pe drumuri

Disputa între liderii PNL şi Radu Ţîrle survine după ce, în urma unor controale ale Camerei de Conturi, conducerea CJ a fost obligată să recupereze, cu titlul de prejudicii, sumele acordate angajaţilor între 2008-2011 sub forma sporului de dispozitiv şi a drepturilor speciale pentru menţinerea sănătăţii în muncă, deşi la vremea respectivă acordarea sporurilor a fost făcută legal, în baza unui Contract colectiv de muncă, adoptat de CJ prin votul tuturor consilierilor judeţeni şi aprobat de toate instituţiilor statului cu competenţe în domeniu (de la Direcţia de Muncă până la Prefectură).

Urmare a deciziilor Camerei de Conturi şi a pierderii proceselor intentate pentru anularea acestora, conducerea CJ a dispus, prin semnătura lui Ţîrle, ca funcţionarii să restituie sumele încasate "necuvenit" în rate egale pe o perioadă de maximum 36 de luni. Prin aplicarea dispoziţiei lui Ţîrle, numeroşi angajaţi ai CJ au ajuns ca din salarii să mai ia lunar sume care adesea coboară şi sub 200 de lei pe lună.

Pentru că situaţia multor funcţionari a devenit insuportabilă, unii dintre ei fiind pe cale să-şi piardă casele deoarece nu mai au din ce plăti ratele la bănci, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a iniţiat un proiect de lege pentru o aşa-numită "aministie fiscală" a tuturor angajaţilor din administraţia publică aflaţi în asemenea situaţie. Ulterior, chiar şi preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a cerut printr-un memoriu trimis Guvernului Boc, iar apoi şi Guvernului Ungureanu, amnistierea fiscală a angajaţilor din Consiliul Judeţean Bihor, printr-o Hotărâre de Guvern.