Circa 10.000 de bihoreni sunt aşteptaţi sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 11, în Piaţa Unirii pentru a lua parte la o adunare publică organizată de Coaliţia pentru Familie.

Organizatorii cer modificarea articolului 48 din Constituţia României în sensul definirii familiei cu formula: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", prin care să fie eliminată posibilitatea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

În prezent, Constituția stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, fapt ce ar putea da naștere la interpretări.

Adunare publică

"Adunarea publică va avea loc cu respectarea tuturor prevederilor legale. Avem avizul autorităţilor pentru această acţiune, a Primăriei şi Jandarmeriei, încă din data de 13 octombrie. Aşteptăm circa 10.000 de persoane de toate confesiunile, naţionalităţile, vârstele, clasele sociale şi ocupaţiile", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Radio Vocea Evangheliei, Daniel Burtic, unul dintre organizatorii mitingului.

La evenimentul de sâmbătă vor participa şi soţii Ruth şi Marius Bodnariu, care au fost la un pas să îşi piardă copiii în favoarea statului norvegian, în urma unor acuzaţii că micuţii ar fi fost trataţi necorespunzător în familie (îndoctrinare religioasă şi corecţii fizice), şi pentru care bisericile au organizat, pe 23 ianuarie, la Oradea, un miting de susţinere cu peste 2.000 de participanţi.

"Nu suntem fanatici"

Inițiatorii adunării publice de sâmbătă au susţinut că acţiunea este un demers pentru normalitate şi pentru protejarea viitorului copiilor românilor. "Ieşim în stradă nu pentru că suntem homofobi, nu pentru că ne animează sentimente de ură şi nu suntem nici fanatici, suntem preocupaţi de soarta ţării şi a copiilor noştri", a declarat Florin Iosif, din partea organizatorilor.

Bărbatul a spus că această acţiune trebuie organizată înainte de a fi prea târziu. "Altfel, în curând o să ne trezim că este ilegal să spui că eşti creştin, că e ilegal să mergi la biserică, că totul e ilegal".

De aceeaşi părere a fost şi Viorica Cherteş, preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei, care a atras atenţia asupra necesităţii protejării familiei pe fondul scăderii natalităţii. "Ne motivează cifrele birourilor de statistică. ONU apreciază că în 2050 populaţia României va scădea la 14 milioane de persoane. Sperăm ca acest lucru să nu se întâmple", a spus Cherteş.

Referendum sau proteste

Adunarea publică din Piaţa Unirii anunţată pentru sâmbătă este prima acţiune menită să ducă la modificarea articolului 48 din Constituţie referitor la familie. "Prima acţiune a Coaliţiei pentru Familie va avea loc la Oradea pentru că este un loc multietnic şi multiconfesional", a spus jurnalistul Ioan Şolea, unul dintre reprezentanţii Coaliţiei la nivel naţional.

Şolea a fost mandatat de organizaţie să facă demersuri pentru organizarea unei consultări publice la nivel naţional pentru modificarea Constituţiei. "Colegul nostru Şolea va merge sâmbătă la Bucureşti, ca să fie duminică acolo cu o solicitare fermă adresată Preşedinţiei, Curţii Constituţionale, Guvernului şi celor două camere ale Parlamentului prin care le va cere organizarea unui referendum naţional în vederea modificării Constituţiei odată cu alegerile din 11 noiembrie", a spus Daniel Burtic.

Coaliţia pentru Familie a strâns în 6 luni nu mai puţin de 3 milioane de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituţie, din care circa 100.000 de semnături sunt din Bihor.

În cazul în care autorităţile statului vor ignora cererea asociaţiei de a organiza un referendum naţional, reprezentanţii acesteia spun că vor iniţia proteste în mai multe oraşe din ţară.