Un număr de 43 procurori din structura centrală a DNA, în frunte cu unul dintre adjuncții procurorului-şef, Silviu Paul Dumitriu, au dat în judecată instituţia, cerând să fie plătiţi asemenea procurorilor delegaţi ai Parchetului European.

Procurorii cer instanţei de judecată să constate că sunt discriminaţi, deoarece primesc salarii în jur de 5.000 euro, în timp ce colegii lor de la EPPO sunt plătiţi cu indemnizaţii de aproximativ 8.000 euro, deşi au aceleaşi competenţe în privinţa combaterii fraudelor la regimul fondurilor europene. 

Concret, reclamanţii din dosar solicită DNA să le plătească diferenţele salariale, iar asta de la înfiinţarea instituţiei europene de anchetă, din 1 iunie 2021, dar şi dobânzi penalizatoare plus indice de inflaţie până la plata efectivă.

Printre reclamanţi sunt majoritatea şefilor din structura centrală a DNA: şefa Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE, Vasilica Gabriela Albu, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie, Ionuţ Ardeleanu, şefa Secţiei de combatere a corupţiei, Mihaela Moraru-Iorga (anchetatoarea din dosarul „Coldea”), adjunctul ei, Marian Drăgulescu, (procurorul ex-preşedintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat de o şpagă de 3,2 milioane euro), şeful Serviciului de combatere a corupţiei la nivel înalt, Radu Florin Ionescu, (anchetatorul lui Gigi Becali), şeful Serviciului de combatere a corupţiei în instituţiile publice, Adrian George Matei (care i-a cercetat pe Liviu Dragnea şi Dan Adamescu).

"Discriminaţi" se consideră şi şeful Serviciului pentru infracţiuni de corupţie săvârşite de militari, Adrian Mircea, fostul respectiv actualul şef al „informaţiilor clasificate” din DNA, adică ai Serviciului Tehnic din DNA, Horaţiu Baias şi Clement Resmeriţă.

Culmea e că pe lista afişată pe portalul Tribunalului Bucureşti apar şi doi procurori delegaţi EPPO, Narcis Lăzărescu şi Cosmin Adrian Iordache, care vor să li se achite, retroactiv, diferenţele salariale pentru perioada de dinaintea delegării, cu începere din 1 iunie 2021, data înfiinţării Parchetului European.

Acţiunea judecătorească se află în procedură prealabilă, neavând termen stabilit pentru începerea dezbaterilor. 

Parchetul European este cel care investighează infracțiunile împotriva bugetului UE, care implică sume de peste 10.000 euro, și cazurile de fraudă în materie de taxă pe valoarea adăugată (TVA) la nivel transfrontalier cu daune de peste 10 milioane euro. În instituţie lucrează 140 de procurori delegaţi din 22 de state membre ale Uniunii Europene, care îşi desfășoară activitatea în ţara de provenienţă.

În România există 20 de procurori delegaţi EPPO, în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara, care lucrează în deplină independență față de autoritățile lor naționale şi sunt plătiţi exclusiv de către Parchetul European.

Deşi solicitată încă de săptămâna trecută de mai multe publicaţii, inclusiv de BIHOREANUL, să transmită poziţia instituţiei în acest litigiu de muncă, DNA nu a comunicat până în prezent niciun punct de vedere legat de proces. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!