Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi că vrea să organizeze cel de-al treilea referendum de consultare a populaţiei pe tema unificării Oradiei cu Sânmartinul. Consiliul Local Oradea va fi chemat vineri să se pronunţe legat de organizarea scrutinul pe 5 iunie, deodată cu alegerile locale.

"La ultimul referendum pentru unificare, a fost o prezenţă la limita respectării condiţiilor de minim 30% din alegătorii cu drept de vot, iar cei care au votat s-au pronunţat covârşitor în favoarea unificării", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului organizarea referendumului odată cu alegerile locale din 5 iunie "este ultima posibilitate de a asigura dezvoltarea oraşului prin potenţarea componentei turistice".

Aproape sigur

Bolojan crede în reuşita celui de al treilea referendum cu privire la unificarea celor două localităţi. Primarul se bazează atât pe faptul că, după două scrutinuri organizate pe această temă, orădenii sunt deja familiarizaţi cu avantajele unificării, cât şi pe interesul mult mai ridicat al populaţiei pentru alegerile locale care va creşte prezenţa la urne.

"Eu cred că există şanse foarte mari ca acest referendum să treacă. Din experienţa alegerilor locale anterioare, în Oradea cam 90.000 – 100.000 de alegători se prezintă la vot. Pragul minim pentru ca acest referendum să fie validat este undeva la 56.000 alegători prezenţi la urne", a precizat edilul.

Cine vrea votează, cine nu, nu

Ilie Bolojan a spus că referendumul din 5 iunie va fi organizat cu cheltuieli minime, pentru că se va ţine în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi birouri electorale şi folosindu-se de aceleaşi buletine de vot. Singurele lucruri care vor trebui comandate în plus vor fi buletinele şi ştampilele de vot.

Spre exemplu, la referendumul din 5 iunie, vor fi folosite urnele folosite până acum pentru a colecta voturile pentru preşedintele Consiliui Judeţean, care începând de anul acesta va fi ales indirect de consilierii judeţeni.

Scrutinul se va desfăşura după regulile alegerilor locale, între orele 7 - 21. La prezentarea cărţii de identitate alegătorii vor primi cele două buletine de vot pentru alegerile locale cu opţiunea pentru Consiliul Local şi Primărie. La cerere, reprezentanţii biroului electoral le va înmâna şi buletinul de vot pentru referendumul privind unificarea celor două localităţi. Cine vrea votează, cine nu, nu.

24 de voturi lipsă pe secţie...

Referendumul de consultare a populaţiei se va organiza exclusiv în Oradea, pentru că în Sînmartin unificarea cu municipiul reşedinţă de judeţ a fost validată încă de anul trecut.

La cel de al doilea referendum de consultare a populaţiei, organizat pe 14 iunie, anul trecut, au votat 28,24% din orădeni, faţă de 19,68% câţi s-au prezentat la urne la primul referendum din 10 mai. Asta în condiţiile în care plafonul minim pentru validarea scrutinului este de 30% din alegătorii cu drept de vot.

Pentru validarea referendumului au lipsit doar 3.325 sufragii, ceea ce înseamnă doar 24 de alegători pe fiecare dintre cele 143 de secţii de votare organizate în Oradea.

Dacă pe 10 mai spuseseră DA 35.738 orădeni (adică 95,83%) şi NU 1.286 (3,44%), pe 14 iunie au spus DA 53.039 cetăţeni (97,40%) şi NU 1.043 (1,95%).

Dată fiind arhitectura votului, primarul Ilie Bolojan, a anunţat încă a doua zi după referendumul din 14 iunie că ia în calcul organizarea unei noi consultări publice cu ocazia alegerilor locale din 2016.