Niciunul dintre reprezentanţii din birourile celor 651 de secţii de votare la care, duminică, sunt aşteptaţi să voteze cei 505.981 bihoreni cu acest drept nu a raportat vreun incident înainte sau în prima oră de după deschiderea secţiilor, la ora 7. Altfel spus, peste tot preşedinţii, locţiitorii şi membrii secţiilor de votare s-au prezentat la datorie la timp, fără să fi întârziat şi fără să fi pierdut ştampile ori alte materiale necesare votării.

"Am votat PNL!"

La prima oră au început să voteze, în Oradea, şi politicienii. Cel mai matinal a fost primarul Ilie Bolojan, care la ora 8 fix şi-a făcut apariţia la Secţia de votare nr. 115, ce funcţionează în localul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, venind singur, pe jos, dinspre podul de "La Nuiele".

Când s-a apropiat de liceu, primarul a văzut pe jos o bucată de hârtie, o pungă şi o sticlă goală de vin, pe care le-a pus în coşul stradal, nu foarte bucuros că în faţa şcolii îl aşteptaseră trei jurnalişti. Salutând scurt, el a urcat rapid spre secţia de votare, unde în mai puţin de un minut s-a legitimat, a primit buletinul de vot, a intrat în cabină, l-a completat, l-a pus în urnă şi şi-a recuperat cartea de identitate.

La ieşire, întrebat pentru ce a votat, Bolojan a refuzat să facă orice fel de declaraţie, spunând că are oroare "de lozinci de politruci": "Ce vreţi să vă spun? Că am votat să fie bine?", s-a ferit el de microfonul pus în faţa sa de o jurnalistă TV. Pentru că aceasta a insistat, primarul i-a dat în final o replică despre care ştia că nu poate fi difuzată în ziua scrutinului: "Am votat PNL!".

"N-am voie să spun că am votat UDMR"

Grăbit să voteze s-a dovedit şi liderul UDMR, Alexandru Kiss, care a ajuns la Secţia de votare 111 de pe strada Călimăneştilor, împreună cu soţia, cu 7 minute înaintea orei 9, anunţate presei. Îmbrăcat lejer, de vară, şi purtând o şapcă de baseballl pe cap, Kiss i-a salutat pe jurnalişti şi, după ce a votat, a stat de vorbă cu aceştia pe un ton jovial, dovedindu-se nu doar optimist, ci chiar vesel.

"Mi s-a spus că nu am voie să spun că am votat UDMR, aşa că nu vă spun, vă spun că nu ştiu", a început el glumeţ, după care a dat-o pe un ton serios. "Am votat pentru viitorul nostru. Gândiţi-vă numai în ce situaţie am fi fost acum dacă nu eram în UE", a spus Kiss, cu referire la conflictul din Ucraina vecină.

Solicitat să comenteze şi miza internă a scrutinului, liderul UDMR s-a dovedit foarte încrezător într-un scor bun al formaţiunii sale, îndreptăţit de faptul că alegătorii de etnie maghiară sunt mai conştiincioşi decât cei aparţinând majorităţii, ceea ce va asigura Uniunii trecerea pragului electoral. "Alegerile astea sunt cel mai mare sondaj de opinie. UDMR totdeauna a fost într-o situaţie delicată, dar asta ne căleşte, totdeauna a trebuit să luptăm pentru cele 5%, dar noi sperăm în asta. Electoratul nostru mai mult ne ascultă decât electoratul celorlalte partide", a spus Kiss.

PSD-iştii, la poză de grup

Preşedintele PSD Ioan Mang a votat la ora 9.30, la Secţia 131 din interiorul Liceului German Friedrich Schiller, alături de soţia sa Erica, îmbrăcată într-o ţinută cu motive folclorice, ia fiind de altfel "uniforma" femeilor PSD-iste în această campanie.

Înainte ca Mang să ajungă, în faţa secţiei l-au aşteptat mai mulţi reprezentanţi ai partidului, inclusiv viceprimarul Ovidiu Mureşan şi candidatul bihorean Emilian Pavel. De fapt, cel mai probabil în semn de solidaritate - ori pentru imagine - PSD-iştii s-au dus de dimineaţă să se "încurajeze" reciproc, în grup complet, la toate secţiile de care aparţin.

La ieşire, Mang a declarat îşi doreşte un Parlament European condus de social-democraţi. "De la cei care vor lua mandatele sper să nu mai denigreze România, să facă pentru această ţară ca-n toată Europa să fim trataţi de la egal la egal. Am votat pentru un Parlament European condus de social-democraţi, în care politica să nu mai fie cea de tăieri de salarii, de pensii, de creşteri de TVA, ci una de creare a locurilor de muncă şi de încurajare a tinerilor", a spus Mang.

PSD-iştii prezenţi la Secţia 131 n-au ratat ocazia să-şi facă o poză de grup înainte de plecare.