Până şi cea mai amărâtă localitate din ţară are măcar doi-trei boacteri care veghează ca beţivii comunei să nu se uşureze pe statuia mamei primarului, amplasată în parcul construit din fonduri europene. Numai Oradea văd că nu-şi permite un astfel de serviciu.

Colegii îmi spun că pe statele de plată ale Primăriei figurează, totuşi, zeci de cetăţeni care susţin că fac parte din Poliţia Locală. Există chiar un martor care spune că într-o seară toridă de iulie a văzut pe strada Alecsandri un Logan cu însemnele Poliţiei Locale, care ara cu toba mândrul porfir al străzii, din cauza greutăţii prea mari a organelor dintr-însul.

La câte acte de vandalism se petrec în oraş, cu coşuri de gunoi incendiate, bănci sparte şi locuri de joacă distruse, eu mă îndoiesc că mai există vreo autoritate cu baston şi chitanţier. Deşi este interzisă circulaţia cu biciclete şi trotinete în zonele pietonale, şmecherii pe două roţi fac adevărate raliuri printre cărucioare şi copilaşi. Roiuri de cerşetori te agresează, în loc să fie colectaţi, deparazitaţi, hrăniţi şi trimişi pe la colibele lor, de unde au venit. Degeaba am mai adus o maşină de ridicat maşinile oprite aiurea, dacă lângă Consiliul Judeţean parchează, fără să fie deranjaţi, o ceată de nesimţiţi.

Dacă ne trebuie un an să ne decidem să schimbăm şeful Poliţiei Locale, e clar că Oradea are o problemă cu autoritatea. Cum Bolojan, pentru eficientizare, le-a dat cu flit highidişilor din Ansamblul Crişana, nu văd de ce primarul Florin Birta nu i-ar concedia pe toţi poliţiştii locali, dacă tot nu fac nimic. Iar dacă vrea să salveze această structură, să aducă băieţii musculoşi din sălile de sport, tatuaţi şi bronzaţi, să-i îmbrace în haina statului şi să-i amplaseze pe pietonală. Pe lângă că vor impune ordinea, turiştii o să-şi facă şi selfie cu ei.