Un prieten cu o boală nevindecabilă dat afară din serviciu are nevoie de ajutor. Așa suna un mesaj postat pe grupul de Facebook Oradea în preajma Crăciunului 2023 de un orădean. De fapt, era chiar el persoana bolnavă care cerea sprijin.

Înainte ca mesajul să fie eliminat ca „neconform cu regulile grupului”, un avocat a apucat să-i răspundă, oferindu-și serviciile, fără plată, ca să-l asiste pentru a obține în justiție anularea disponibilizării. O lună mai târziu, la Judecătoria Oradea era înregistrat procesul care, dincolo de sintagma „litigii de muncă”, ascunde povestea neobișnuită a unui angajat care reclamă că este discriminat din cauza bolii...

Angajat-model 

„Am fost angajat-model, Cosmin Bursașiu m-a și ales să apar într-o reclamă pentru firmă”, povestește Liviu Damean (foto), care l-a cunoscut pe patronul Reifen Trade, profilată pe comerț cu anvelope, în perioada protestelor anti-PSD din epoca Dragnea. „Nu aveam serviciu și l-am întrebat pe Cosmin dacă mă poate angaja. Din iulie 2019 am mers la lucru, ca manipulant marfă, iar în noiembrie mi-a făcut carte de muncă”, spune bărbatul, recunoscând că era mulțumit de plată, dar o și merita: „Salariul brut era 5.000 lei, în mână 3.500. Pe card îmi dădea 3.000 lei, iar 500 în plic. Niciodată nu i-am ieșit din cuvânt, dintre toți colegii eu am descărcat cele mai multe TIR-uri cu anvelope, tot eu măturam depozitul, dădeam de mâncare la câini, făceam multe alte treburi”.

Totul a mers bine, zice Damean, până în mai 2020, când, în plină pandemie de Covid, a aflat, după o testare, că are o infecție cu HIV. Cum s-a ales cu virusul? Cel mai probabil după o „aventură” din vara lui 2019, când fusese în Ibiza și a făcut sex cu o thailandeză și o mulatră.

„Cosmin a făcut ședință și a spus că dacă se află că am HIV o să mă dea afară, că altfel își pierde clienții”, zice Damean. „O doctoriță l-a sunat ca să-i spună că HIV nu se transmite prin atingere ori respirație - de altfel, purtam echipament și mănuși de protecție -, iar dacă m-ar da afară ar încălca legea, care protejează persoanele cu boli cronice, inclusiv cu transmitere sexuală”.

Pe lângă HIV, și sifilis

După 2 ani, însă, bărbatul s-a molipsit cu încă o boală venerică: în mai 2022, a fost diagnosticat cu sifilis, tot după o aventură sexuală, așa că și-a luat concediu medical ca să se trateze. Până atunci, zice el, mai avusese 7 zile în 2021 și alte 13 în primăvara lui 2022, dar de data asta patronul l-a bănuit că trăgea chiulul.

„M-a sunat să-mi spună că mi-am luat concediu ca să merg la cules de cireșe la țară și a cerut să-i demonstrez că eram în spital. Am avut un apel video, din salonul de la Infecțioase, și a văzut că aveam perfuzii în ambele mâini. S-a enervat și mi-a spus că după externare să merg să-mi pun demisia. A zis că nu are nevoie de oameni bolnavi, ci de oameni care să-i aducă plus-valoare, mi-e martor colegul de salon”, povestește Damean.

După externare, însă, a refuzat să demisioneze. „L-a sunat și mama, să-l roage să nu mă dea afară, pentru că numai din salariul ei nu am putea plăti chiria și am ajunge pe drumuri”. Degeaba: la finele lunii, când încă era în concediu medical, Bursașiu a trimis un coleg „să semnez preaviz pentru desfacerea contractului de muncă”. A refuzat. „În iunie m-a chemat la firmă și mi-a dat să semnez preavizul, dar am refuzat și atunci”.

La proces

De concediere, însă, tot nu a scăpat, chiar dacă și-a prelungit concediul medical nu mai puțin de un an și jumătate, până în noiembrie 2023, când patronul i-a desfăcut contractul de muncă invocând restructurarea societății, la două luni după ce, în septembrie, îi eliberase o adeverință ca să poată primi ajutor de handicap. „Eram disperat, nu mai aveam bani, așa că am depus dosar la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. În decembrie am obținut încadrarea în handicap mediu, pentru care primesc 72 lei pe lună”.

Tot atunci, a cerut ajutor pe Facebook, pe grupul Oradea, dar fără a-și declina identitatea, ca pentru un prieten dat afară din cauza bolii. „Postarea a fost considerată «neconformă cu politica grupului» și ștearsă, dar a apucat să-mi răspundă un avocat, care s-a oferit să mă ajute în procesul pe care voiam să-l deschid pentru anularea concedierii, abuzive și discriminatorii”, susține Damean. „Nu vreau bani, dar vreau să se facă dreptate, că mai sunt oameni bolnavi, dar buni de lucru, și vreau să nu mai fim discriminați”, zice el.

În acțiunea înregistrată la Judecătoria Oradea în ianuarie 2024, a acuzat Reifen Trade că, deși administratorul Cosmin Bursașiu motivează că i-a desființat postul prin restructurarea firmei, „în realitate este vorba de o discriminare”. Prin urmare, invocând Codul Muncii, care interzice concedierea salariaților „pe criterii de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV...”, a cerut anularea disponibilizării. „S-a dispus concedierea mea după încheierea concediului medical, când am fost din nou apt de muncă și era evident că mă voi prezenta la muncă”, a arătat Damean.

„Nu suntem bugetari” 

De cealaltă parte, patronul consideră absolut normal să renunțe la un angajat de care nu mai avea nevoie, mai ales că firma și-a redus activitatea. „Noi nu suntem bugetari. Nu mai avem nevoie de el, pur și simplu. A stat un an și jumătate în concediu medical, timp în care cine știe ce a făcut, a mers la cules de cireșe, deși era perfect sănătos, iar cât a lipsit ne-am mega-descurcat și fără el”, a declarat Cosmin Bursașiu (foto) BIHOREANULUI, adăugând că „nu am nimic personal” cu Damean și că a restructurat firma fiindcă „s-a confruntat cu dificultăți economice”.

De altfel, în întâmpinarea depusă la Judecătoria Oradea, Bursașiu precizează că și la începutul anului trecut a desființat un post de operator service, apoi unul de manipulant marfă, iar în ianuarie unul de agent vânzări. „Măsurile sunt concrete, efective și temeinic justificate, adoptate în concordanță cu prevederile legale (art. 65 Codul Muncii - concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului, adică desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală)”, arată documentul depus în apărarea Reifen Trade.

„Cum ar putea fi discriminare pe motiv de HIV când a fost depistat în iunie 2020, iar contractul de muncă a fost desfăcut în noiembrie 2023, după mai mult de 3 ani de la diagnosticare?”, adaugă Bursașiu.

Acestea sunt datele procesului, pentru care atât Damean, cât și fostul său șef au propus și audierea de martori, dezbaterile urmând să înceapă luna viitoare, în martie. La finalul lor, magistrații vor trebui să ia o decizie grea: unde începe și unde se termină dreptul unei persoane cu HIV de a munci, chiar și într-un loc unde nu mai este dorită ori utilă, și în ce măsură un angajator poate pune pe drumuri un salariat pentru că, vorba lui Bursașiu, pur și simplu nu mai are nevoie de el?


ÎN VULNERABILITATE

Între HIV și SIDA

Potrivit datelor oficiale, în România sunt 14.000 persoane cu HIV, un virus care atacă sistemul imunitar și care, dacă infecția nu e tratată, poate declanșa îmbolnăvirea cu SIDA. În Bihor, spune șefa Direcției de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, sunt înregistrate 140 persoane cu HIV, care beneficiază de asistență medicală, inclusiv psihologică, gratuită. „Nu avem date care să ne arate câte dintre aceste persoane sunt angajate”, spune directoarea DSP Bihor.  

Testarea HIV este obligatorie doar la angajarea în industria farmaceutică, în unitățile sanitare și în cele de coafură, frizerie, masaj și cosmetică, precum și în transporturi, iar legislația interzice discriminarea persoanelor pozitive atât la angajare, cât și pe perioada activității.

Transmiterea virusului HIV se face prin sânge, spermă, secreții vaginale și rectale, precum și prin laptele matern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!